Arhiva

Sezona lova na plagijatore

A. R. | 20. septembar 2023 | 01:00
Sezona lova na plagijatore

Foto Đorđe Kojadinović

Najnovija analiza koju su objavili na sajtu Peščanik pod nazivom Drski plagijat Aleksandra Šapića nova je opomena, nadajmo se ne i poslednja, kako se u Srbiji, lako i bez velikog napora, stiču titule, pozicije i funkcije. A čini se da su i autori ovu analizu uradili lako. Kako i sami kažu, na internetu su našli tekstove koje je Šapić bez citiranja preveo i prisvojio. Uradili su upravo ono što je Šapićev mentor propustio, baš kao i mentor ministra Nebojše Stefanovića čijim su doktoratom otvorili sezonu lova na plagijate.

Za razliku od burnih reakcija, pre svega iz vlasti, koje su pratile aferu oko plagijata ministra Stefanovića, a zatim i akademsku biografiju rektora Megatrenda Miće Jovanovića, u slučaju Šapića posledice su bitno drugačije. On je priznao da je nenamerno propustio da navede izvor, mada je ispitivanje doktorata ocenio kao zlonamerno, ostrašćeno i neistinito. Univerzitet Union je saopštio da će na prvoj sednici Senata pokrenuti postupak preispitivanja rada dr Šapića, što je zatražio i DS čiji je on funkcioner, i predsednik opštine Novi Beograd.

Nema botova koji komentarišu ni hakera koji ruše sajt Peščanika. Premijer Vučić se držao svog posla i nije probdeo noć čitajući Šapićev doktorat kao što je proučavao rad svog ministra Stefanovića. U utorak, kada ovaj broj NIN-a odlazi u štampu, nije poznato hoće li Konferencija univerziteta Srbije usvojiti inicijativu Senata Beogradskog univerziteta i formirati komisiju koja će utvrditi da li je ministrov rad plagijat. Šta god oni da odluče, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović ministru policije Stefanoviću nije dala prelaznu ocenu. Kada je pročitala njegov doktorat, pozvala ga je na TV duel o multipla multivarijacionoj regresionoj analizi. Odgovor i ona i mi još uvek čekamo.