Arhiva

Uspeh gluposti

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Uspeh gluposti


Je l vide kako je premijer odglumio spasavanje nekog deteta iz snega samo da bi sebi namakao političke poene?
Pa što se ti nisi kandidovao na izborima? Uspeh se izgleda u Srbiji ne prašta!
Da li je moguće da je jedan ministar plagirao svoj doktorat?

A što se sada baviš time kada je započeo ozbiljne rezove u policiji ? Uspeh se ovde nikad ne prašta!
Zašto mediji pišu o svakom detalju Noletove svadbe? Zar ne mogu da ostave momka i njegovu verenicu na miru? To što je on sjajan, ne znači da ih sad treba razvlačiti po medijima do besvesti.
Ma da ti kažem ja, jedino što Srbin neće drugom Srbinu oprostiti je uspeh!

Beogradski metro, Prokop, Europolis i sad Beograd na vodi. Stalno se vrtimo ukrug. Bez potrebe bacaju prašinu u oči kada je narod već odavno slep.
A šta si ti uradio u svom životu? Uspeh se u Srbiji ne prašta!

Ima istine u tome da Srbin ne voli baš mnogo da prašta tuđi uspeh. Uspeh novog radnika na bivšem radnom mestu, uspeh komšije koji je kupio novi auto, uspeh novog muža bivše žene. Samo, ako se nekada to nepraštanje uspeha ticalo ljubomore i poneke seksualne frustracije, izgleda da se današnje tumačenje uspeha znatno promenilo i čini se da se menja eksponencijalnom brzinom.

Želiš biti uspešan političar? Obećavaj prosperitet, podiži bilborde i makete boljeg života, budi drčan pred kamerama, jer je samo neuspešan čovek mlak i neodlučan.
Želiš biti uspešan ministar? Odobravaj sve što kaže onaj koji te je postavio na to mesto, ćuti i smrdi u uglu i ne zaboravi da namakneš sebi neku titulu, to će te odvojiti od neuspešnog plebsa.
Želiš biti uspešan kod žena? Banka ti je na svakom koraku, trkom u najbližu po kredit, kupi auto, obuci se ko tinejdžer, izlazi po splavovima i naručuj šampanjac. Da nije možda onaj cvikeraš što po ceo dan bulji u kompjuter i živi od nekih brojki i slova uspešniji od tebe?
Zluradi jezici će reći da taj uspeh ipak nije onaj pravi uspeh, nego obična glupost. Opet ljubomora!

Jer, znate šta? Dok mi ovde tupimo tastature i pametujemo, ovi glupi rade poso. Ne znamo da li ste gledali film Idiocracy, ali ako niste, trebalo bi. Da vidite kako izgleda kad oni koji za sebe misle da su pametni previše pametuju, a za to vreme ovi glupi preuzmu inicijativu. Na kraju glupi toliko dominiraju da pametni gotovo izumru, a cela planeta postane neviđeno glupo mesto.

I onda se sasvim opravdano zapitaš ko je tu u stvari glup, a ko uspešan? I da li će se možda nešto promeniti nabolje jednog dana kada umesto one uspeh se ovde ne prašta, počnemo da govorimo glupost se ovde ne prašta.