Arhiva

Komičar tužnog lica

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00
Komičar tužnog lica

Foto AP

NJegova smrt je kao retko koja holivudska duboko potresla publiku širom sveta. Velikim delom zato što je od kraja sedamdesetih s podjednakom lakoćom iznosio i zahtevnije i lakše uloge. Čitave su generacije odrastale s njegovim likom i glasom u kolektivnoj svesti.

Zašto smo ga svi neizostavno toliko voleli? Zato što je bio simbol ere u kojoj je biti glumac značilo biti umetnik, ceniti publiku i igrati se pred njom, loše filmove učiniti gledljivima, dobre izvrsnima, a izvanredne vanvremenskima. A u toj, zlatnoj eri je bio među najboljima. Zato mu je publika bespogovorno verovala, kao retko kome.

I, umesto da ga kolektivno ispratimo u dubokoj starosti s nekom od nagrada za životno delo koje je već sad bio zaslužio, ispraćamo ga kao neshvaćenog, tužnog klovna čiji je melanholični, nedorečeni pogled sugerisao da su šale, koje je ispaljivao poput rafala, više služile da odagnaju depresiju s kojom se borio, negoli da zabave.


Sukob u Ukrajini

Srbi protiv Srba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpskih dobrovoljaca ima i sa ukrajinske i sa proruske strane u sukobima na istoku Ukrajine, te da oni štete svojoj državi. Vučić je precizirao da je reč o desetinama ljudi iz Srbije na obe strane.

Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritorija Sirije i Iraka i onih koji u Ukrajini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo delovanje u zemlji, rekao je Vučić.

Ostaje da se vidi da li će odjeka imati Vučićev poziv onima koji ratuju u Ukrajini da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama, budući da se, kako je istakao, u devedeset odsto slučajeva radi o plaćenim licima.