Arhiva

Ja sam ministar bez novčanika

Tanja Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Ja sam ministar bez novčanika

Foto Dalibor Danilović

Iza stola sa uredno složenim fasciklama, knjigama, projektima, sedi u beloj košulji duplog okovratnika. Portparolka njegovog ministarstva, koje ima 15 zaposlenih, mlada je. Radila je u LDP-u, sada je tu. Iza mojih leđa mu suflira. Umesto nekadašnjeg bunta, nepristojna pristojnost. Kada bi on da pobesni na pitanje koje ga iritira, reaguje ona. Prvo nepristojno pitanje je o tužbi novinarke koju je izvređao. Ona i ne zna, kaže, da je šutirao novinara nekada pre. Pa dobro, nisam novinara, nego njegove papire, dodaje on. I dok ona suflira a on odgovara glumeći hladnokrvnost, u tom sendviču podjednako odbojne prošlosti i budućnosti, teče intervju sa Velimirom Ilićem, ministrom bez portfelja zaduženim za vanredne situacije.

Razgovarali ste o prodaji NIS-a sa Vučićem otkako je postao premijer?

Ne.

Je li vas neko pozvao na razgovor, da vam saopšti da je otvorena istraga zbog te privatizacije?

Niko me nije pozvao. Saznao sam iz novina da je otvorena istraga.

Vi ste potpisali ugovor 2008?

Vlada je tada donela odluku da ugovor potpišem kao tadašnji ministar za infrastrukturu. Pri potpisivanju bili su u Kremlju i Koštunica, Tadić, Putin i Medvedev. Oni su održali zdravice, ja sam potpisao ono što su se dogovorili. I sada, verujte, ne znam o kakvoj istrazi se radi.

Razgovarate sa Vučićem?

Da, da, razgovaram, razgovaram.

Koliko često?

Na Vladi. Ali na Vladi o tome nismo raspravljali. Bilo je priča samo oko rudne rente, da je niska, treba je povećati, ali sećam se da se i tada sa Rusima poteglo to pitanje rudne rente. Oni su bili za to da rudna renta bude viša, a manje ulaganje u rafineriju. Nismo imali novca, ponudili smo Rusima da 100 odsto investiraju, i nešto je moralo da se da za to. A bilo je i velikih dugovanja.

Šta ste pomislili kada ste pročitali da je otvorena istraga?

Nisam o tome razmišljao, neko je morao da napiše neke elemente zašto je došlo do istrage. Na narednoj sednici Vlade pitaću premijera o čemu se radi. Ne sećam se da je bilo ko pravio problem oko NIS-a i Južnog toka, jer mi smo u paketu tražili da Južni tok prođe kroz Srbiju, što je Rusiju daleko više koštalo nego da ide kroz ravnicu preko Mađarske i to je sve dogovarano u paketu.

NIS je prodat zbog Južnog toka?

Možda je i to prelomilo da se opredelimo za Ruse a ne za Austrijance.

Osam godina kasnije, od Južnog toka nema ništa?

Otvoreni su radovi zvanično. E sad, EU je to malo zaustavila, sada je to politički problem u ovom odnosu snaga nastalih oko Ukrajine.

Koliko su jaki pritisci Brisela i Vašingtona za sankcije Rusiji, da li je to predočeno na Vladi?

Premijer i ministar spoljnih poslova sa svojim timovima su uključeni oko tog posla. Mi ministri nismo raspravljali o tome. Na Vladi nam nije predočeno da je neko zvanično uslovio Srbiju: Morate uvesti sankcije Rusiji. A timovi zaduženi za to, Vučić i Dačić, rade korektno taj posao.

Vučić sa svojim timovima radi na svemu?

Pa dobro, on kao premijer je najodgovorniji, zadužen za ključne stvari.

Premijer valjda ima Vladu sa kojom treba da radi a ne sa svojim timovima, samostalno? Da li bilo koji član Vlade sme da donese odluku mimo premijera ili ga svi kao pačići slede?

Ne znam za ostale. Potpuno sam autonoman. Vidim ga kada mi nešto treba. Sve moje projekte je podržao. Ja sarađujem sa svakim premijerom. Nisam imao problem ni kao gradonačelnik sa Mirkom Marjanovićem. Nisam imao nijedan problem sa Vučićem.

Zorana Mihajlović je Vučićeva najbliža saradnica?

Potpredsednik je Vlade i potpredsednik stranke, sigurno mu je važna saradnica.

Kao naslednik u vašem bivšem ministarstvu, optužila vas je da ste ostavili oko 22. 800 nerešenih predmeta?

Primio sam od Dulića 28.000 predmeta, umanjio ih za 6.000 - 7.000. Ali, mnogo je ostalo.

Stvarno ste ih, te papire i fascikle, preskakali po hodnicima?

Ne, ne, nisam, ali ih je bilo svugde po hodniku. Možete da ih složite bilo gde, predmeti su predmeti, ne mogu trajno biti rešeni ni danas zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Bila je to tek prva kritika upućena na vaš račun, a potom se čulo da premijer nije baš zadovoljan vašim radom, jer niste radili baš ništa?

On to treba da mi kaže. Ali nikada mi to nije rekao. Niti mi je rekao da je nezadovoljan, niti me je kritikovao. To što se provlači kroz neke medije, mene ne interesuje. Mene je postavio na ovu funkciju dan kada su počele poplave. Moje ministarstvo direktno je pod ingerencijom premijera. Premijer mi daje zadatke, a ja sam ih uradio najkorektnije.

Kada su mereni rezultati rada nakon sto dana Vlade, vaši izveštaji su bili prazni?

Mi smo ministarstvo koje ima 15 zaposlenih. Ne možemo da se poredimo sa ministarstvima koja imaju 600 ili 800 zaposlenih. Mi smo ministarstvo koje ima budžet 16 miliona, znači ministar bez novčanika, bez budžeta, razumete?

Kolika je vaša plata?

Ne znam koliku platu imaju ministri, tamo negde devedesetak hiljada.

Svakog dana dolazite na posao?

Svakog dana. Od pola osam do pola četiri.

Šta radite za to vreme?

Pa vidite koliko projekata ima, i to urađenih, evo za Krupanj, LJuboviju

Pitam vas zato što ljudi veruju da ne radite ništa? Pitaju se šta ovaj čovek uopšte radi u toj vladi?

Znate kako, različiti su poslovi, nekada sam ja zidao, gradio, pravio mostove, svi su videli da zidam kuće u Jaši Tomiću, za tri meseca napravio sam 900 i nešto kuća. Sabirali smo ovih dana i izračunali da sam izgradio 4.500 kilometara puta.

Jedan od tih puteva je onaj koji vodi do staračkog doma čiji ste vlasnik?

Slušajte, u čačanskoj opštini nema nijedan seoski put da nije napravljen, svi su asfaltirani, pa i taj. Čačak nema nijednu ulicu da je makadam.

Svoj grad ste sredili, brat vam je tamo gradonačelnik?

To nema nikakve veze, ja sam asfaltirao i Milanovac i Požegu, Užice, Bajinu Baštu, kopaonički kraj obilaznicu oko Kraljeva, Kruševca Zaboravili ste? Gradio sam mostove
Koliko sam kuća sagradio

Mislite vaših lično?

Slušajte ja imam kuća više, ali sam ih nasledio. To me je jednom pitao Boris Tadić, a ja sam mu rekao: Evo, pošto si ti beskućnik, ja ću ti jednu pokloniti. Nisam ja kriv, imam veliku porodicu, naravno da moram da imam više kuća jer imam petoro dece, petoro unučića. Ima nas 15, ne možemo da živimo u dvosobnom stanu. Moja deca su završila fakultete, moj jedan zet je privatnik, jedan od jačih.

I ćerka vam je privatnik?

I ćerka mi je privatnik.

Ona je direktor u vašem staračkom domu?

Ja sam nešto pravio da dam državi, da se prave operacije srca, država to nije prihvatila već se s tim šegačila i umesto kardio-kliniku otvorio sam starački dom da dete to vodi. Je l to strašno?

Ako vam je sada plata 90.000, a ni ranije nije bila nešto veća, kako ste uspeli da sagradite dve, tri kuće od 300 kvadrata, još jednu od 250 starački dom?

Sve kuće sam nasledio. Starački dom je posle sagrađen. Privatnik sam bio u vreme Tita, uradio rekonstrukciju Kotora, Lepetana Bio sam privatnik i za vreme Miloševića, tada sam imao četiri firme koje su radile i plaćao uredno porez i sada sam od političara najveći poreski obveznik.



Drugi ste na listi najbogatijih političara?

Tačno. I svi su me proveravali, Tito, Milošević i pokojni Đinđić i za vreme Sablje i Verica Barać, i niko nije našao ništa. Kao inženjer počeo sam da radim privatno i zato sam bio odličan ministar. U Koštuničinoj vladi bio sam ministar godine! Zato što sam znao posao! Moj deda je gradio puteve pre Drugog svetskog rata. Moj deda je pre rata bio trgovac i ostavio kuće. Šta sad, trebalo je da brat i ja damo komšiji da nasledi to a da mi budemo deca iz garsonjere? Ja sam nesrećno rođen, stalno sam bio proganjan. A najviše zato što sam radio, stvarao i što sam iz bogate kuće a ne iz neke sirotinje.

Ako ste već toliko bogati, zašto niste platiti odštetu po tužbi novinarke CINS-a za uvredu?

Koja novinarka!? Nikada nisam video to.

Kada su vas pitali da li vam je Adžemović, koji je hapšen zbog posedovanja pištolja, telohranitelj?

Adžemović je moj kum. Staro kumstvo. NJegovi su rodom iz Čačka. I kakve to veze ima?

Bili ste verovatno sa kumom na slavama, okupljanjima, jeste tada upoznali Jocu Amsterdama, Adžemovićevog prijatelja?

Slušajte, ja sam upoznao sve te momke. Kakve veze ima?! Odrastao sam kao student ovde sa jako puno momaka i na utakmicama, slavama, svečanostima sam ih sretao. Je l nešto ružno što sam ja upozao te ljude? Nikada nisam učestvovao u kriminalnom poslu.

Nevena Adžemović vam je kuma?

Jeste.

Je li ona to po kumovskoj vezi bila poslanik Skupštine Srbije koju plaćaju poreznici?

Pa dobro, nemojte sad. Poslanika postavlja glavni odbor stranke, mnogi koji su pomagali stranku zaslužili su nešto da dobiju. Imam pravo da postavim poslanika u kojeg verujem da neće da izda, proda, pređe u drugi tabor.

Pa baš starletu da uvedete u Skupštinu da rešava državne probleme?

Kumu neću da biram ženu, ja mog kuma poštujem. To što mediji rade ipak nije korektno, ona je majka.

Šta je bio njen doprinos kao poslanika za državu i građane koji je plaćaju?

Ako ima neko pitanje u vezi sa ministarstvom

Kritikovali ste Tadića, jer je funkcionisao po Miloševićevom principu, govorili da je vlast koncentrisao u svoje ruke?

Dobro?

Po čemu se razlikuje vlast Vučića od Tadićeve?

Vučić ima kredibilitet, jer je dobio 50 odsto poverenja građana. I biće naredni izbori i narod će oceniti, ali sada je tako kako je na izborima odlučeno. A u poslu nemamo nekih dodirnih tačaka, niti mi se suprotstavljao u projektima koje radim, nit mi je pravio probleme.

U vašem privatnom biznisu?

Ne bavim se privatnim biznisom godinama. Kada sam prvi put izabran za gradonačelnika, prestao sam da se bavim biznisom. Ne treba mi ništa, imam kuće, proizvođač sam šljiva

Šta će vam onda da budete ministar?

Zato što me narod bira!

Šta mislite o angažovanju tajkuna u javnim preduzećima?

Ne znam ko su tajkuni. Danas ko god ima nešto, on je tajkun.

Je li Mišković tajkun?

Ja sam svojevremeno rekao šta mislim.

Beko i Kostić bi rado mesto u upravnom ili nadzornom odboru nekog jačeg preduzeća?

Ne želim da komentarišem kadrovsku politiku Vlade. Vučić je dobio podršku građana, sviđalo se to nekome ili ne. On me postavio ovde gde jesam i njemu sam odgovoran.

Nije tako davno prošlo kada ste rekli: Miškoviću, prikoči malo. Možete li da zamislite, da, kako je Vučić krenuo, na kraju i Miškoviću ponudi da vodi neko javno preduzeće?

Sud treba da utvrdi činjenice, da li je i u kojoj meri Mišković kriv. Vučić je dobro obavešten i sigurno od suda ima podatke šta je ispravno a šta ne.

Šta radite trenutno?

Problem Srbije su elementarne nepogode. Šteta od poplava i grada je milijardu i 365 miliona. Uradili smo projekat upotrebe vazduhoplovstva za otklanjanje posledica šteta načinjenih gradom, kako bi avioni nadletali oblake i zasipali ih raketama.

Pominjete četiri aviona u te svrhe. Imamo li ta četiri aviona?

Avioni su Jatovi, ali su prodati Er Srbiji.

Prodali ste avione Er Srbiji i sada biste da ih od njih kupite? Po višoj ili nižoj ceni no što ste ih prodali?

Da ih kupimo, ili iznajmimo, naći ćemo neko rešenje. Oni prihvataju svaki vid saradnje. Mogli bi oni da koriste avione za obuku pilota u terminima kada nema grada. Niko nije ni znao godinama za te avione da postoje, verujte.
Napravili smo potpuno nov sistem odbrane od grada. I tu ima malo otpora među ljudima koji godinama rade na isti način. Puca tamo neka baba, kažu 78 godina, uspešan strelac. U Evropi koriste elektronske sisteme, koji koštaju 18.000 evra, i procenat pogotka je 100 odsto. I imamo u planu nabavku takvog sistema. Nema potrebe da imate 3.000 strelaca i pitate se da li su na teren izašli na vreme.

Kako ste to tako ekspresno postavljeni za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije? Trebalo je da oslobodite mesto za Zoranu Mihajlović?

Ne ulazim u tu politiku SNS. Rečeno mi je da ću preuzeti ovu funkciju i to sada radim.

Je li to bilo pod pritiskom Rusije, ucena za Južni tok, da Zorana Mihajlović ne može biti na čelu Ministarstva energetike?

To ne znam. Što se mene tiče, ja sam uradio projekat Južnog toka, dao građevinsku dozvolu kao ministar, potpisao ugovor za NIS-om i bio sam angažovan oko tog posla sa Rusima.

Često ste odlazili u Rusiju. S kim ste se sastajali?

Tri puta sam se sreo sa Putinom i Medvedevom. Jednom smo bili zajedno Koštunica, Tadić i ja. Uvek je bilo razgovora o NIS- u, rafineriji, nafti, Južnom toku. Bili su zainteresovani da kupe Jat, pa se ministar finansija tada suprotstavio, kao Brisel će praviti probleme. Bilo je raznih dogovora, bilo je reči oko starih dugova još iz 80-ih i to je dogovoreno da se reši sa Gaspromom.

Kakav je Putin?

Priča blago, polako, precizan je. Pun podataka koje mu pripreme saradnici. Za vreme ručka se opusti, šali se nešto oko sporta, fudbala. Pa i Berluskoni je posle zvaničnog sastanka pričao o Dejanu Savićeviću pola sata, nije skrivao da je to njegov ljubimac. Berluskoni je opušten, zvao nas je uveče na večeru, ali je Koštunica odbio jer je bio umoran. A što se Putina tiče, izuzetne je discipline i to upada u oči. Tamo u Kremlju je toliki red, tolika disciplina, da

Da ste se uplašili?

Ne, ali sve je programirano u sekund. Tako je i u Kini, Nemačkoj, gledao sam takvu organizaciju samo u filmovima o Titu.