Arhiva

Legendarne Mućke uz NIN

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00
Legendarne Mućke uz NIN

Foto profimedia.rs

NJihove mućke naša su svakodnevica. Zato će čitaoci od narednog četvrtka, sledećih pet sedmica, za 299 dinara moći da kupe novi broj NIN-a i pet di-vi-dija prve sezone ove legendarne serije.

Serija je startovala 1981, trajala je sedam sezona, i odmah se nametnula kao crnohumorni, šarmantni sitkom, kao retko koji dosledan i koherentan. Razrađenih likova, s uvek novim, naizgled nepremostivim preprekama, emotivno bremenit neretko bi se uz Mućke i suza pustila, a samo sekund kasnije i salva smeha, uglavnom zbog ujka Albertovog: Za vreme rata, ili nekog deplasiranog Del Bojevog komentara, valjda na francuskom.

U uslovima nemaštine, gde je jedino ostala vera u bolje sutra, oličena u frazi kako ćemo sledeće godine u ovo vreme biti milioneri, najbolje uspeva sitni preduzetnički duh. Drugim rečima mućke. Pokoji neprijavljeni poslić ili preprodaja lutaka na naduvavanje napunjenih zapaljivim propanom ili fluorescentne farbe za krečenje, za junake serije predstavljali su samo prepreke ka ostvarenju sna - života dostojnog čoveka. Uzrok svakog postupka Del Boja, tog neshvaćenog japija odvratnog stila, bio je želja da se živi luksuzno. Ko sme to da mu brani?

Svako Rodnijevo delo poticalo je iz težnje da se kao obrazovaniji mlađi brat ostvari i da starost dočeka van Pekama, u nekom srednjoklasnom okruženju. U srži svake njihove mućke bila je impozantna želja da se živi i uspeva. Slepi optimizam? Možda. Neutemeljen? Možda. Ali, čini li ga to manje ljudskim? Nipošto. Jer, zasniva se na večnoj temi velikim željama ljudi koji su u životnom deljenju karata ostali uskraćeni.

S druge strane, glumački ansambl je zahvaljujući Mućkama postao planetarno prepoznatljiv. Nikolas Lindherst je zbog uloge Rodnija nekoliko puta bio proglašavan za najboljeg britanskog komičara, Baster Merifild, ili ujka Albert, kako vam drago, nikada ne bi video ni delić popularnosti kao bankarski službenik, što je do Mućki bio. Dejvid DŽejson je napredovao do ostvarenog pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca, ali će pre svega biti upamćen kao Del Boj.