Arhiva

Odokativno

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Odokativno


Nema izraza odokativno u iscrpnom Rečniku žargona duhovitog Dragoslava Andrića, niti kod istinskog poznavaoca argoa, koji ga i sam upotrebljava, a to je Bora Gerzić. Ima ga tek kod Imamija.

Držeći ovim povodom sve postojeće rečnike srpskog i hrvatskog žargona u ruci, skrećem pažnju na jednu od osnovnih teškoća tog živog segmenta savremenog govora raznih argoa i njegove sistematizacije. Taj govor je tako živ i u stalnim promenama, da dok ga jedan autor sastavi, nađe izdavača i rečnik biva objavljen, a već je stvoreno na stotine novih žargonskih izraza, takođe osuđenih na skori nestanak sa našeg govornog horizonta.

Naravno da su taj problem imali i imaju i veliki jezici, pre svega engleski, koji ima svoje argoe, američki i britanski, ali i australijski, kanadski, novozelandski itd.
Jedno od rešenja jeste ono što je uradio na anglosaksonskom terenu jedan tamošnji stručnjak, nazvavši svoj leksikon Rečnik istorijskog slenga. U tom slučaju je dozvoljeno, čak je i velika zasluga, to što je uvrstio i sleng izraze koji više nisu u modi i ne čuju se. Takvi priručnici su veoma korisni, jer bez njih ne bismo mogli da razumemo mnogo toga što su upotrebili kao izraze svoje generacije u pesmi i prozi recimo bitnici, hipici, hevimetalci, rokeri ili pankeri