Arhiva

Kina je spremna da ulaže u region

Li Mančang, ambasador Kine u Beogradu | 20. septembar 2023 | 01:00
Kina je spremna da ulaže u region

Foto Dejan Živančević

Decembarski samit u Beogradu, koji bi za isti sto trebalo da dovede premijere šesnaest država centralne i istočne Evrope i kineskog premijera, biće prilika da Srbija i Kina ubrzaju rad na već najavljenim kapitalnim projektima, poput pruge Beograd Budimpešta, a i da smisle neke nove. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang dodaje da je Kina spremna da u region uloži i više od deset milijardi dolara, što je brojka koja se mogla čuti na sličnom skupu u Rumuniji, a kao nova moguća polja kinesko-srpske saradnje pominje poljoprivredu i prosvetu.

Predstojeći dolazak premijera Li Kećijanga u Beograd biće prva poseta kineskog premijera Srbiji nakon dvadeset osam godina. Koliko će ta poseta biti značajna za odnose Kine i Srbije?

Često sam ponavljao da između Kine i Srbije postoji tradicionalno prijateljstvo i ono je osnova naših odnosa. Ova visoka poseta nakon dvadeset osam godina velika je i za Kinu i za Srbiju, i sigurno će doprineti jačanju odnosa naših zemalja, na korist i vama i nama.

Srbija je prva zemlja centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina uspostavila strateško partnerstvo. Koje su ključne tačke naše saradnje i kakvu prednost strateško partnerstvo donosi Srbiji?

Bilateralni odnosi su sjajni, u najboljem stanju do sada, a biće još bolji. Jedan narod voli drugi, podržava ga i razume. Kina podržava suštinske interese Srbije i obratno. Strateško se partnerstvo često pominje u međunarodnim odnosima, a moje mišljenje jeste da naše dve zemlje imaju zajednički interes u mnogim pitanjima. Od prijatelja očekujete da vam uvek pruži ruku, od zemlje da vam izađe u susret. LJude delim na dve vrste na one koji gledaju interes, koji žive po trgovačkom principu, i na druge koji znaju da zlato jeste skupo, ali da se njime ne može kupiti prijateljstvo. Naš odnos je ove druge vrste.

Kina i Srbija uspešno sarađuju na važnim infrastrukturnim i energetskim projektima, poput mosta Zemun Borča, Termoelektrana Kostolac i auto-puta na Koridoru 11. Koja je sledeća oblast u kojoj očekujete prodor?

Saradnja u infrastrukturi je prva faza, a nastavićemo drugom. I trećom, i četvrtom, i ovakvom, i onakvom (smeh). To je tek početak. Ima nekoliko projekata o kojima upravo pregovaramo. Kada će biti potpisani memorandumi i sporazumi, zavisi od brzine pregovora. Srbija ima prirodno bogatstvo, razvijenu poljoprivredu, na primer, i dosta zemljišta koje još nije iskorišćeno, tako da jednu mogućnost buduće saradnje vidim u poljoprivredi. Jedna naša provincija uspostavila je prijateljske odnose sa Srbijom još u doba SFRJ, i nedavno je ponovila želju da sa Srbijom poljoprivredno sarađuje. Takođe, treba pomenuti kulturnu saradnju. Poznati kineski dirigent Muhai Tang već godinama sjajno sarađuje sa Beogradskom filharmonijom. On je Filharmoniju, recimo, vodio po Americi i Evropi. Ne treba da zaboravimo ni saradnju u prosveti. Ukoliko naše zemlje to žele, imaćemo u čemu da sarađujemo.

Kakve su perspektive saradnje Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope?

Kina sada sarađuje sa celim svetom, otvorena je zemlja, i prošle godine je sto miliona Kineza putovalo u inostranstvo. Postoje mehanizmi saradnje Kine i Evropske unije, Kine i Afrike, Kine i arapskih zemalja, Kine i Japana i Koreje, i tako dalje. Vaših šesnaest zemalja ima prednosti i treba da nastupe na kineskom tržištu, koje je sa milijardu i trista miliona stanovnika najveće na svetu. Možete nastupati i samostalno i zajednički. Jedan plus šesnaest će sedeti zajedno i Kina će ih informisati šta joj treba, šta imamo, a šta nemamo. Šesnaestorica će nas informisati o istome. Kineskom premijeru bilo bi naravno teško da poseti šesnaest zemalja za tri dana. Ovako će za tri dana uspeti da razmeni mišljenja sa svima.

Kako Kina vidi položaj Srbije u saradnji sa šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope?

Kina sprovodi spoljnu politiku samostalno i sve članice Ujedinjenih nacija smatra ravnopravnima. A u našoj jedan plus šesnaest saradnji Srbija zauzima važno mesto, svejedno da li gledamo od severa ka jugu ili od istoka ka zapadu. Meni je, naravno, kao kineskom ambasadoru u Srbiji, prvenstvena želja da unapredim odnose Kine i Srbije.

Šta konkretno očekujete od sastanka kineskog premijera sa kolegama iz šesnaest zemalja?

Očekujem da kineski premijer i šesnaest premijera nastave šta su započeli prošle godine, da analiziraju šta je dogovoreno, šta je urađeno, a šta nije. Ako nešto nismo uradili, da vidimo zašto nismo. Recimo, što se tiče pruge od Budimpešte do Beograda, tri premijera su prošle godine dali usmene izjave da ćemo to raditi. Hajde sada da pogledamo šta je učinjeno, i šta ćemo dalje. To je velika investicija, a kada je reč o velikom projektu, treba da čujemo i mišljenje stručnjaka.

Na sličnom skupu, u Rumuniji, čulo se da je Kina spremna da u region uloži deset milijardi dolara. Kada se mogu očekivati prve investicije?

Koliko znam, taj se fond na neki način već koristi. Kostolac je, na primer, već uračunat u taj fond, kao i most. Ali taj fond nije ograničen. Kad nema novca, Kina će dodati (smeh). Hoću da naglasim da fond jeste veoma važan, ali najvažniji nije. Najvažnije je da nađemo projekt od koga će biti obostrane koristi, poput onih koje smo pomenuli. Takve projekte šesnaest zemalja treba da podstiče.

Kakvi su vam utisci o nedavnom beogradskom Sajmu knjiga?

Naša delegacija smatra da je reč o neočekivanom uspehu. Šef delegacije mi je rekao da će doći i sledeće godine, i to dokazuje uticaj beogradskog Sajma knjiga. Već smo potpisali sporazum o tome da prevodimo što više srpskih dela na kineski i kineskih na srpski. Prevodili smo Andrića, a vi ste preveli nekoliko knjiga našeg nobelovca. To je dobar način da se upoznamo jedni sa drugima.

Da li bi Srbija mogla biti turistički privlačna za građane Kine?

SFRJ je mnogo uticala na Kinu. Vaša zemlja je bila naš učitelj. Kada se Kina počela otvarati prema svetu, dolazili smo kod vas da učimo. Polovina Kineza zna za Valtera koji brani Sarajevo i slično. Imali ste sjajnu propagandu. Verujem, dakle, da je Srbija turistički privlačna za Kineze, jedna prednost je to što je srpska vlada nedavno dala našim građanima olakšicu da sa šengenskom vizom mogu putovati u Srbiju. Moramo da u potpunosti koristimo tu dragocenu priliku.

Li Mančang

Rođen u aprilu 1957. godine.
Diplomirao na Pekinškom fakultetu stranih jezika
1982-1987. Član Direkcije za Sovjetski Savez i Istočnu Evropu Ministarstva inostranih poslova NR Kine
1987-1989. Treći sekretar u Ambasadi NR Kine U Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji
1989-1992. Treći sekretar u Direkciji za Sovjetski Savez i Istočnu Evropu Ministarstva inostranih poslova NR Kine
1992-1992. Treći sekretar, drugi sekretar u Direkciji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Ministarstva inostranih poslova NR Kine
1992-1997. Drugi sekretar, prvi sekretar u Ambasadi NR Kine U Saveznoj Republici Jugoslaviji
1997-1999. Prvi sekretar, šef odeljenja u Direkciji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Ministarstva inostranih poslova NR Kine
1999-2001 Savetnik u Ambasadi NR Kine u Saveznoj Republici Jugoslaviji
2001-2003. Generalni konzul u Podgorici
2003-2004. Usavršavanje na Univerzitetu inostranih poslova Kine
2004-2005. Savetnik u Direkciji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, Savetnik u Direkciji za Evropu Ministarstva inostranih poslova NR Kine
2005-2006. Zamenik gradonačelnika grada Baoji, provincije Shaanxi
2006-2010 Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori
2010-2014. Ambasador u Ministarstvu inostranih poslova NR Kine
2014. Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Republici Srbiji
Oženjen, ima jednog sina.

Bogata i uspešna karijera Li Kećianga

Premijer Li Kećiang (59), predsednik Državnog saveta i član Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, poreklom je iz istočne provincije Anhui i pripadnik je najbrojnije kineske narodnosti Han. Diplomirao je na Pravnom i Ekonomskom fakultetu na Pekinškom univerzitetu, gde je stekao titulu doktora ekonomskih nauka. Bio je i dekan Fakulteta političkih nauka kineske omladine. Član je KP Kine od 1976. godine.

U njegovoj bogatoj biografiji navodi se da je sa nepunih 20 godina, u vreme Kulturne revolucije, kao školski omladinac bio upućen u proizvodnu brigadu jedne od komuna u provinciji Anhui. Tada i počinje njegova politička i partijska karijera, sa statusom sekretara partijske ćelije brigade u kojoj je bio. Tokom studija na Pravnom fakultetu izabran je za sekretara Saveza komunističke omladine Univerziteta i za stalnog člana Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Kine.

U godinama koje su usledile podjednako uspešno gradio je i stručnu i političku karijeru, najpre u najvišim partijskim organima omladine Kine.
Krajem devedesetih godina postaje zamenik sekretara partijskog komiteta provincije Henan i guverner te provincije, sa dužnošću komandanta štaba za odbranu od poplava u slivu Žute reke. Tokom 2003. i 2004. godine predsednik je Stalnog komiteta Narodnog kongresa provincije Henan, da bi potom preuzeo iste partijske i upravljačke funkcije u provinciji Liaoning.

Član CK KP Kine je od 1997. godine, a od 2007. godine član Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. Od 2008. godine obavljao je funkciju vicepremijera i predsednika dva komiteta pri Državnom savetu - za realizaciju vodoprivrednog projekta Tri klisure i projekta za dovođenje vode sa juga na sever Kine.
Premijer Li Kećiang i njegova supruga, profesorka engleskog jezika, imaju ćerku. Upoznali su se tokom studija na Pekinškom univerzitetu.