Arhiva

Krem de la Kremna

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Krem de la Kremna


Je li, Mitre, šta misliš da danas pogledaš malo dalje u budućnost? Stigli smo do početka dvaest i prvog veka. Pričao si mi o nekakvom caru, koji će se zvati po mestu iz kojeg su mu preci, a koji će zameniti cara bele kose.
Onaj iz Koštunića?
E, taj.

Ma taj će, moj Zaharije, biti neki čudak. Kratko će vladati jer će narod uvideti da je malo skrenuo.
A šta će biti sa onim carem bele kose koji je iz svih ratova izlazio kao pobednik, a na čije mesto će doći ovaj car iz Koštunića?
Vidim, proto moj, da će tog cara staviti u nekakvu čeličnu pticu što mlatara krilima po vazduhu, i da će ga sprovesti u kazamat kako bi smirili zle duhove koji će nas opsedati sa zapada. Tamo će mu nepravedno suditi i optuživati za grehe koje nije počinio. Skončaće taj car u kazamatu kao heroj i diviće mu se potom ceo svet.
Hoće li ga to onaj car iz Koštunića izdati?

Neće moj proto. Taj će čak stati na njegovu stranu. Rekoh ti već da će taj biti malo ćaknut. Ali vidim da će umesto pokojnog beloga cara doći jedan drugi, njegov podanik, koji će promeniti frizuru, ali taj nikad neće dostići nivo ovog prethodnog. Vidim da će taj novi, mali car, promeniti logo svojeg plemstva.
Šta je to logo?
Ne znam, ali će promeniti to.
O.K.
Šta je to O.K?
Ne znam, ali si mi juče rekao da će tako govoriti ljudi u dvaestom veku.

O.K. Vidim da će u to vreme na čelo Srbije doći jedan drugi car. Ali ovaj će, tako vidim, biti car nad carevima. I taj će ti, moj proto, uvek biti na čelu bitaka, bez oklopa i štita. Taj car će spasavati decu iz snegova i vaditi ljude iz vode. Tom će caru na kanabe doći jedan drugi car iz daleke Rusije. Doći će mu i kineski car. Tom će se čoveku, naše gore listu, klanjati ceo svet. Taj car će posle dugo godina ostvariti prihode kroz povećanu naplatu PDV-a.
Šta su to prihodi, a šta je to PDV?
Ne znam, ali to će tako biti. Dalje vidim da će tog cara mnogi kritikovati zbog njegove mračne prošlosti, ali on će smelo podnositi svoju žrtvu i voditi Srbiju u prosperitet. Imaće za protivnika jednog drugog cara koji će umesto koplja nositi lopatu, sa kojim je zajedno napravio svoje carstvo, a koji će se pozivati na ovo proročanstvo.
Pametan neki car bio taj drugi?

Pa i ne baš. Vidim kao da je taj car zaradio neku titulu na blef. A vidim da će jedan treći car, koji je bio učitelj ovoj dvojici doći iz izgnanstva i pokušati da im pomrsi račune. Uh bre, ni meni više nije jasno šta će se sve tu dešavati. Idem malo da prilegnem, boli me glava.
Čekaj Mitre, a šta će na kraju biti sa onim carem nad carevima?
Dobiće on svoju statuu u rodnome mestu.
Za života?
Da... Čekaj, javlja mi se da je to neki drugi car, iz Španije, fudbalski car.
Šta je to fudbal?
Ne znam, ali znam da ćemo tu prolaziti kao bosi po trnju.