Arhiva

Ko propusti Sajam tehnike dobija tehničku grešku

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Ko propusti Sajam tehnike dobija tehničku grešku


Pod sloganom Korak u budućnost oni će posetiocima, među kojima su i oni profesionalni, poslovni, iz skoro svih zemalja Evrope i sa svih kontinenata, predstaviti najnovija dostignuća iz gotovo svih industrijskih grana koje se smatraju strateškim u kontekstu komercijalno-ekonomskih potreba i mogućnosti i tehničko-tehnološkog trenutka. Radi se o telekomunikacijama, procesnoj tehnici, elektroenergetici i elektronici, klimatizaciji, grejanju i hlađenju, logistici, materijalima, saobraćaju, brodogradnji, opremi za profesionalne i naučne svrhe, inovacijama.
Već prema tradiciji, gotovo svaki deseti izlagač na ovaj svojevrsni tehničko-tehnološki hepening dolazi da bi premijerno predstavio inovativni proizvod ili projekat u nekoj od brojnih izlagačkih grupa, a mnogi iznenađenja ostavljaju za sam početak sajma.

Da je zaista reč o iskoraku u budućnost govore i sajamski akcenti: integrisana industrija, odnosno inteligentne, samoorganizujuće fabrike (demonstracije celokupnog procesa proizvodnje, od pojedinačnih komponenti do kompletnih pametnih proizvodnih linija, od kretanja proizvoda kroz različite faze proizvodnje bez intervencije ljudi do specifične obrade na samom kraju procesa...), transformacije energetskih sistema (omasovljenje obnovljivih izvora energije, decentralizacija sistema snabdevanja, inteligentni sistemi distribucije, najnovije tehnologije za skladištenje energije...), tehnotronika (računari i oprema, mrežna oprema, aplikativni softver)... inovacije i njihov aplikacioni potencijal...

Uz poslednje generacije CNC mašina, komponente i module za fleksibilnu automatizaciju, robote sa različitim aplikacijama, merne instrumente, PLC-programabilne kontrolere, industrijski softver... Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 59. po redu. od 11. do 15. maja 2105, prilika je čije je iskorišćenje - obavezno.