Arhiva

Talenti za prepucavanja

Petrica Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Talenti za prepucavanja

Foto Vesna Lalić

Fotelja direktora Agencije za privatizaciju kao da je ukleta. Nijedan od desetak dosadašnjih direktora nije pretekao na toj poziciji više od tri godine, a prošle nedelje Vlada je sa tog mesta udaljila i poslednjeg u nizu, LJubomira Šubaru. Imenovan početkom godine, kao čovek za čijeg je vakta trebalo završiti dvodecenijsku kilavu privatizaciju, Šubara, izgleda, neće imati priliku da stavi tačku na taj proces. Iako nije razrešen, već udaljen sa radnog mesta do odluke Vlade o njegovoj daljoj sudbini, teško je poverovati da će uspeti da ubedi Vladu da je baš on stvoren da na čelu Agencije ostane do njenog gašenja. A ono je najavljivano za kraj ove godine mada sve je izvesnije da se to neće desiti, jer je u međuvremenu iz Ministarstva privrede stigla informacija da je u toku rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju.

I mnogo pre no što je odlučio da razloge udaljenja podeli sa novinarima, mediji su spekulisali da Šubara i njegov pretpostavljeni, ministar privrede Željko Sertić, nisu u dobrim odnosima. Agencija je, tvrdi njen udaljeni direktor, mesecima bila isključena iz privatizacije Beogradske industrije piva, oko koje je očigledno i došlo do konačnog razlaza, a sporečkali su se i oko primene odgovarajućeg zakona u slučaju neuspele prodaje RTV Vranje.

Mada je i ranije bilo jasno da se Sertiću nije dopalo Šubarino medijsko soliranje, poput intervjua u kome je, mimo svih očekivanja, otvoreno priznao da je nerealno očekivati da se privatizacija preostalih preduzeća okonča do kraja godine, te da ne treba da čudi što pojedini zaposleni u Agenciji odugovlače sa tim poslom svesni činjenice da će po njegovom završetku ostati bez radnog mesta. Kao svojevrsna kazna za takvo ponašanje usledile su Sertićeve kritike zbog visine zarada u Agenciji, a odmah potom i korekcije plata.

Udaljeni direktor objasnio je novinarima da su njemu predočeni razlozi za smenu - loš rad i veliki broj žalbi, nedostavljanje izveštaja o radu Agencije nadležnom Ministarstvu privrede, različiti pogledi na privatizaciju BIP-a i RTV Vranje. Šubara tvrdi da nije pristao da Agencija da saglasnost na dogovoreni zakup BIP-a od strane makedonskog biznismena Svetozara Janevskog, jer je ta odluka bila, kako kaže, protivzakonita. U Ministarstvu privrede kažu da nijedan od nevedenih razloga LJubomira Šubare nije tačan, ali sem lošeg rada Agencije i kašnjenja sa privatizacijom preduzeća ne navode konkretne razloge za donetu odluku.

U svakom slučaju, umesto da zajedno rešavaju sudbinu preostalih preduzeća, ako je to uopšte moguće rešiti, pošto rok ističe veoma brzo, Sertić i Šubara odlučili su da ratuju. Do konačnog obračuna, to jest do Šubarinog udaljenja, pošto prethodno nije želeo da podnese ostavku, što je od njega izgleda traženo. Sertiću i Šubari je bilo draže međusobno prepucavanje oko toga ko je talenat za afere, kako je ministar nazvao dojučerašnjeg direktora Agencije, a ko uvređena mlada, koja se lično obračunava i danima ne odaziva na telefonske pozive, što Šubara tvrdi za Sertića.

Šubara će imati priliku da svoju poziciju odbrani poslednje nedelje oktobra, a do konačne odluke o njegovom statusu Agencijom za privatizaciju upravljaće dosadašnji predsednik Upravnog odbora Muamer Redžović, koga je sam Šubara, kako kaže, sprečio da podnese ostavku, verujući da bi to dokrajčilo Agenciju. Ako i Redžović opstane na toj funkciji, jer ga Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (Krik) dovodi u poslovnu vezu sa preduzećem čiji je vlasnik saradnik Darka Šarića, osumnjičenog za trgovinu narkoticima i pranje novca.