Arhiva

Nebeska stabla i Zemaljske grane

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Nebeska stabla i Zemaljske grane


Prema tradicionalnom kalendaru, godina se sastoji od 12 lunarnih meseci od po 29,5 dana. Zbog toga se tradicionalni praznici obeležavaju u različito vreme prema gregorijanskom kalendaru, a zodijački znaci imaju različite datume početka i kraja trajanja. Ovaj kalendar koristi se i u astrologiji, koja se na Istoku tumači i doživljava u sasvim drugačijem kontekstu od onog na koji smo navikli. Kineski zodijak, sa kompleksnom simbolikom i značenjem, deo je lunarnog kalendara i jedan od najstarijih temelja kineske kulture i civilizacije. Uvršten je na listu nacionalne nematerijalne kulturne baštine.

Kineski lunarni kalendar smatra se najstarijom metodom beleženja vremena. Veruje se da je nastao oko 2600. godine pre nove ere i da ga je ustanovio drevni Žuti car - Huang Di, otac kineske nacije. Tokom njegove vladavine astronom Ta-Nao je izumeo astronomske instrumente i kreirao lunarni kalendar sastavljen od specifično obeleženih vremenskih ciklusa.
Ovaj kalendar kombinacija je dva paralelna i uporedna načina brojanja i obeležavanja godina: ciklusima od 10 Nebeskih stabala (svako traje godinu dana) i ciklusima od 12 Zemaljskih grana (period od 12 godina). Nebeska stabla imenuju redni broj godine, smenu Jin/Janga i smenu Pet elemenata (Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda), a Zemaljske grane imaju pripadajući znak Zodijaka (počev od Pacova), što istovremeno opisuje i karakter godine. Na ovaj način svaka godina je imenovana parom od jednog stabla i jedne grane i taj par se zove Stablo-Grana. Na primer, 2015. godina je prema Nebeskom stablu Jang godina u elementu Drveta, a prema Zemaljskoj grani je u zodijaku Ovce. Tekući ciklus Nebeskih stabala počeo je 2014, a tekući ciklus Zemaljskih grana 2008. godine. I premda se čine komplikovanim, ova kretanja mogu se uporediti sa kretanjem skazaljki na satu i načinom merenja časova i minuta, samo sa egzotičnijim nazivima.

Postoji 120 kombinacija
Stablo-Grana, a samo jednom u 60 godina događa se ista kombinacija elemenata Nebeskog stabla i Zemaljske grane. Tako će sledeća godina sa elementima 2015. (Jang, Drvo, Ovca) biti 2075. Taj 60-godišnji ciklus naziva se Đia Zi, po prvoj godini u ciklusu Nebeskih stabala i prvoj godini u ciklusu Zemaljskih grana. Pojam điazi koristi se u značenju punog životnog veka, a kada je o ljudima reč, smatra se da je onaj ko je živeo duže od jednog điazia blagosloven. Zbog toga je u Kini proslava 60. rođendana velika i važna svečanost u životu slavljenika.
Godine koje se završavaju neparnim brojem su Jang karaktera, a parne su Jin. Elementi se smenjuju redosledom Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda, a zodijak po redosledu Pacov, Vo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Ovca, Majmun, Petao, Pas i Svinja. Isti zodijački znak ponavlja se na svakih 12 godina, a svaki od njih prolazi kroz sve kombinacije Pet elemenata i smenjivanja Jina i Janga. U kineskoj astrologiji, četiri para Stablo-Grana (za godinu, mesec, dan i čas rođenja) čine Osam znakova (Ba Zi) - lični zodijački put.

Meseci i sati u danu takođe se označavaju Nebeskim stablima i Zemaljskim granama. Zodijački ciklus meseca počinje u decembru u simbolu Pacova. Svaki dan je podeljen na 12 jedinica od po 2 sata i svaka je nazvana po jednoj od 12 Zemaljskih grana. Prva jedinica, Čas Zi, počinje u 23.00 sata i završava se u 1.00 i u znaku je Pacova. Ovaj dnevni časovni ritam veoma je važan u tradicionalnoj kineskoj medicini i direktno je povezan sa funkcijama 12 energetskih meridijana u ljudskom organizmu.
U kineskim domaćinstvima širom sveta lunarni kalendar se koristi i za biranje srećnih dana za važne događaje (venčanja, rađanje dece, sklapanje poslova, sahrane...). Za ovo se često koristi poseban Huang Li - carski kalendar, u kome su za svaki dan navedene pogodne aktivnosti.

Primera radi, u severnim delovima Kine, kao i u Pekingu, uobičajeno je da se svi važni događaji, na primer svadbena veselja, održavaju ujutru ili u rano pre podne, a svakako između 9 i 13 časova, jer su to sati pod uticajem dobrih energija Vatre i Zemlje i zodijačkih znakova Zmaja, Zmije i Konja. A vreme za sahrane obično je ono u kojem dominira element Vode - tihog, hladnog odmorišta koje će u ciklusu koji sledi (Drvo) nasleđe predaka predati narednim generacijama.

Lunarni kalendar je od suštinskog značaja u kineskoj baštini. Kao temeljni deo tradicionalne kulture u sebi nosi brojna kulturološka i nacionalna obeležja i osećanja. Deo je kolektivnog pamćenja, načina razmišljanja, ponašanja i vekovne životne filozofije, pa je poštovanje drevnih navika daleko od praznoverja i misticizma. I današnji mladi Kinezi znaju ponajpre datume lunarnog kalendara, koji je po pravilu u mobilnim telefonima paralelno sa gregorijanskim, a ne čudi ni činjenica da je vojna parada u Pekingu povodom Dana pobede počela u ranim jutarnjim satima, jer sve što je važno treba da počne u osvit dana.