Arhiva

Prepoznavanje potencijala, izbegavanje nevolja

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Prepoznavanje potencijala, izbegavanje nevolja


Srž kineske filozofije i stila života je težnja ka optimalnoj ravnoteži i harmoniji ljudskog bića na Zemlji, u društvu i univerzumu. Zodijak je tako samo jedan od načina sagledavanja međuljudskih odnosa i prepoznavanja sopstvenih i tuđih kvaliteta i mana, zarad boljeg usmeravanja sopstvenog života. Tumačenje zodijačkih znakova stoga ne znači konsultovanje neba o onome što nas očekuje, već sagledavanje sopstvenih potencijala, mogućih uspona i padova i zauzimanje dobrih polaznih pozicija za akciju u optimalno vreme.

Veruje se da zodijak datira iz vremena Žutog cara, od pre više od četiri hiljade godina, iz vremena kada su definisani zodijački simboli u liku 12 životinja. Postoje mnoge legende o načinu odabira životinja i njihovog zodijačkog redosleda, ali izvesno je da su kineski preci dobro uočavali njihove osobine, način i pravila ponašanja, preslikavajući ta saznanja na ljudski rod, ali i na dešavanja u okruženju i život u zajednici. Simbolika zodijačkih znakova stoga ne govori samo o osobinama određene životinje i njenom liku u čoveku, već je utkana u same temelje kulture i njene mnogobrojne i višeslojne odraze.

Kineska astrologija zasniva se na tradicionalnoj astronomiji, lunarnom kalendaru i taoističkim učenjima. Razvila se u DŽou dinastiji (1046-256 pre n.e.) i cvetala je tokom Han dinastije (202. pre n.e. -220.). U svom konceptu ima elemente lunarnog kalendara i specifičnog načina merenja i imenovanja paralelnih i uporednih vremenskih ciklusa Nebeskih stabala (10 godina), Zemaljskih grana (12 godina), meseci (29,5 dana) i sati u danu (12x2 sata). Svaka godina Zemaljske grane, svaki mesec u godini i dvočasovni dnevni ciklusi imaju oznaku odgovarajućeg zodijačkog znaka. U kineskoj astrologiji četiri para karakteristika Stablo - Grana (Jin/Jang polaritet, dominirajući element, zodijak godine, meseca i časa rođenja) čine Osam znakova (Ba Zi), odnosno lični zodijački put.

Isti zodijački znak pojavljuje se na svakih 12 godina, a svaki od zodijaka prolazi kroz sve kombinacije Pet elemenata i smenjivanja Jina i Janga, pa se samo jednom u 60 godina ponavlja ista zodijačka oznaka godine, pripadajućeg Jin/Janga i nekog od Pet elemenata. Zbog ovih cikličnih smena kineski zodijak je i vrsta večitog kalendara prema kojem se mogu sagledavati događanja i u prošlosti i u budućnosti.