Arhiva

Nervoza na granici

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Nervoza na granici

Foto AP/Darko Vojnović

Andrej Isaković, fotoreporter Agencije Frans pres (AFP) i bivši urednik fotografije u NIN-u, lično je osetio svu napetost i nervozu zbog izbeglica na srpsko-hrvatskoj granici, kod prelaza Berkasovo-Bapska. Obavljajući novinarski zadatak, nije ni slutio da će biti predmet interesovanja hrvatskih policajaca, koji su se, posle zatvaranja granice za izbeglice u Sloveniji i Austriji, postavili u većem broju na granici prema Srbiji.

U toku jednog dana imao sam dva različita iskustva sa hrvatskom policijom. Rano ujutru smo slikali bez ikakvih problema. Prišli su nam hrvatski policajci, koji su bili uljudni i ljubazni. Legitimisali su nas i samo upozorili da zbog naše bezbednosti ne prelazimo graničnu liniju, priča Isaković.

Treba reći da se samo na tom prelazu nalazilo više hiljada migranata, prokislih, promrzlih i blatnjavih, a broj prispelih stalno se uvećavao. Tokom dana, kao nagoveštaj još teže situacije, iz Hrvatske je stigla vest da bi uskoro mogla da zatvori zelenu granicu sa Srbijom i pozove vojsku. Već od podne promenio se i odnos policije, a Isaković predočava šta se dogodilo čak trideset metara od granične linije, na teritoriji Srbije.

Prvo sam video kako maltretiraju jednog engleskog fotoreportera i pokušavaju da mu oduzmu kameru, da bi ugledavši mene povikali evo ga još jedan. Dvojica hrvatskih policajaca zaletela su se na mene tražeći da im predam kartice iz fotoaparata. Nisam hteo to da uradim, pokušao sam da se legitimišem, da kažem da sam reporter AFP-a... Nisu to dozvolili, kao što nisu marili ni za moja upozorenja da su na srpskoj strani. Psovali su me i oborili u blato. Oteli su mi dve kamere i bacili ih u neki voćnjak, na hrvatskoj strani, tako da ne mogu da dođem do njih, priča Isaković. Pored njega istog dana napadnuti su i snimatelj Rojtersa Branko Filipović, kamerman Al DŽazire Boško Branković i jedan slobodni novinar iz Velike Britanije.

S obzirom na to da su migranti na ovom prelazu probili kordon i ušli u Hrvatsku, moguće je da su policajci svoju pizmu iskalili na novinarima verujući da su oni, možda, snimili neke njihove brutalnije postupke prema izbeglicama.
Tek kad se sve stišalo, jedan starešina hrvatske policije dozvolio mi je da odem po kamere, kaže Isaković.
Međutim, bura se nije stišala na međudržavnom nivou. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije i zatražio objašnjenje hrvatske strane i najavio da će, ako se nešto slično bude ponovilo, policija Srbije morati da reaguje.

Sa druge strane, potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, komentarišući incident na granici, izjavio je da hrvatski policajci nisu nikada bili na srpskoj teritoriji, već su novinari nezakonito prešli granicu i potom su vraćeni sa opremom.
A izbeglice? NJih ionako niko ni za šta ne pita.