Arhiva

Dipos bi trebalo ukinuti

Tanja Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Dipos bi trebalo ukinuti

Foto Goran Srdanov

Izveštaj o poslovanju Diposa, koji je Savet za borbu protiv korupcije dostavio Vladi, svedočanstvo je o mehanizmima krađe državne imovine. Zato je, kaže potpredsednik Saveta Miroslav Milićević za NIN, Vladi preporučeno da - ukine Dipos.

Ko je na spisku zakupaca vila i stanova?

Na spisku koji nam je Dipos dostavio nalaze se i advokati Gordana Malinić, Branko Jovanović, zatim Nevena Veselinović, Omni stok d.o.o, čiji je direktor i vlasnik Veselin Sjekloća, bivši savetnik Velimira Ilića, Vam trejd vlasnika nedeljnika Pečat, Muhamed Jusuf Dahlan, kojem je Vlada Srbije dodelila državljanstvo, hirurg Milan Colić, firma za pružanje marketinških usluga Blok rol i direktor EMS-a Nikola Petrović. Među zakupcima je i Partizan tek Slobodana Tešića, a Savet je ustanovio da ovi, kao ni mnogi drugi ugovori, nisu u skladu sa zakonom. Utvrdili smo da su zakupninu nižu od tržišne plaćali i visokopozicionirani službenici MUP-a i BIA. Među zakupcima su i estradne ličnosti i direktori javnih preduzeća. Dipos ima pravo da objekat koji se ne koristi za smeštaj diplomata i stranih predstavništava privremeno iznajmi fizičkim ili pravnim licima, ali po zakonskoj proceduri.

Verujete da će Vlada razmotriti vaš izveštaj?

Ne. Ni prethodna 24 nisu procesuirana do kraja, a u međuvremenu smo napisali još dodatnih 20.

Mala zemlja za tako veliku krađu?

Proglašena je nulta tolerancija prema korupciji i to se stalno ponavlja. Ako je tako, to treba da vidimo u praksi. Korupcija se ne može iskoreniti, ali se može svesti u realne minimalne okvire. Po saznanju o korupciji država mora da postupi, a kakvi će biti rezultati zavisi od toga kakva je država i kako se vrši vlast. Možda trenutno nema političke volje da se kazne počinioci, ali sve treba da ostane zapisano, kao veliki dokument o krađi države. Jednog dana bićemo uređena država.

Ustavom sudska vlast je obavezna da sankcioniše svaku krađu, korupciju?

Dali smo u izveštaju 10 preporuka Vladi, a jedna je da ukine Dipos, jer on sprovodi sistemsku korupciju više od dve decenije. Sistemska korupcija cveta u našem društvu više od 25 godina.

Preko Diposa čitavoj Miloševićevoj garnituri podeljene su vile?

Ustanovili smo da je u vreme Miloševića veliki broj nepokretnosti Diposa nezakonito otuđen. I tadašnji predsednik Komisije Savezne vlade za stambena pitanja Zoran Živković izjavio je da je iz fonda Diposa od 1996. do 2000. izuzeto 259 stanova i vila površine 32.000 kvadratnih metara, vrednih oko 60 miliona evra. Zaključili smo da su funkcioneri dobijali stanove i vile u zakup pa su im menjali namenu i prisvajali, otkupljivali. Vile su im davali kao stanove, jer su samo stanovi mogli da se otkupe, a nisu im se računali podrumi, tavani, dvorišta, samo stambena površina. Menjana je i namena stanovima iz službenih u porodične, da bi mogli da se otkupe. A u dokumentaciji o dodeli stanova nema ugovora o zakupu, niti reversa o nameštaju kojim su bili opremljeni. Dodeljivani su mimo javnog konkursa i bez rang-liste, pa su samo privilegovani, koji su poznavali vladajuću strukturu, bilo u Diposu, bilo u državi, mogli da budu zakupci.

Kolika su dugovanja Diposu?

Iako se u medijima pominje da Dipos potražuje pola miliona evra na osnovu naplaćene zakupnine, dug zakupaca je znatno veći. Početkom 2014. Dipos je Ministarstvu privrede dostavio podatak da mu klijenti duguju 800,36 miliona dinara ili sedam miliona evra. Rečeno je da je deo iznosa utužen i da se procenjuje da je naplativo 80 odsto. Dakle, računalo se da je nenaplativ dug od milion evra, a Dipos je obavestio Savet da su četiri zakupca 11. juna 2014. zajedno dugovala 230.705,72 dolara i 528.453,52 evra. A DRI je utvrdio da jedna firma duguje Diposu 334.041,37 evra i dva miliona dinara. Stoga, nisu logični navodi da je dug pola miliona evra. Suština je da Dipos ne može, ne sme da bude u gubitku, jer izdaje u zakup tuđe nekretnine. Ali, ušli su u neki sistem i obnavljaju fond po principu ti nama stan od 70 kvadrata, mi tebi vilu. To nisu kompatibilne stvari i gotovo uvek su na štetu države.

Po kojoj ceni su iznajmljivane i otkupljivane luksuzne vile i stanovi na vrednim lokacijama?

Prema podacima koje nam je Dipos dostavio, dva stana u Južnom bulevaru 32 površine 55,58 i 61 kvadratni metar vrede 257.034,73 dinara, ili manje od 2.500 evra! Vila od 425,86 kvadrata u Botićevoj 8a vredi manje od 15.000 evra, od 135,11 kvadrata u Diplomatskoj koloniji ni 14.000 evra, a od 556,22 kvadrata u Generala Vasića 5 manje od 17.000 evra. Savet je pronašao da za pojedine ugovore ne postoji saglasnost Direkcije. Dipos je imao pravo da izda pravnom ili fizičkom licu objekat ako nema zainteresovanih diplomata, ali je pitanje kako je baš određeno lice saznalo za to ako nigde nije objavljen konkurs. A ni u jednom slučaju nema dokumenta o objavljivanom konkursu, ali zato ima i iznajmljivanja i prodaje po nižim cenama od tržišne. Kako ste došli do tog zakupca ili kupca? Imali ste dogovor s nekim? Zvali ste tačno određenu osobu? Uz 50 odsto nižu cenu, iako se po Zakonu može izdati samo po tržišnoj ceni.

Dipos je dugo odbijao da vam dostavi podatke. Konačno ste ih dobili, sa koliko vila i stanova raspolažu?

Republika Srbija, koju je zastupala Direkcija za imovinu, zaključila je sa Diposom ugovor 2009. o davanju na korišćenje 159 vila, 202 stana, 27 poslovnih prostora i 57 garaža na teritoriji Beograda. Sada, Dipos ima 159 vila, 201 stan, 33 poslovna prostora, 27 garaža i 96 jedinica građevinskog zemljišta. Podaci kojima raspolažu Direkcija i DRI se ne poklapaju. I podaci koje nam je dostavio Dipos su različiti. Zaključili smo da Direkcija još ne raspolaže tačnim podacima o javnoj svojini. Ako je ugovor zaključen protivno pravilima, smatra se ništavim, a to znači da bi kupci tih vila i stanova mogli da ostanu bez njih i da ih vrate državi, jednog dana kada ona ozbiljno bude štitila svoju imovinu.

Ko je stajao iza takvih odluka?

Ni podaci o sastavu organa upravljanja, koje je dostavio Dipos i zvanični podaci Agencije za privredne registre se ne poklapaju. Veći broj članova UO je prijavljen u Diposu u odnosu na zvanične podatke APR. To govori da je bilo zloupotreba, da su se neki imenovali kao članovi fiktivnih organa da bi za to primali nadoknade. Istina je da je premijer Vučić smenio direktora Diposa, ali on je sada šef finansijskog odeljenja. A njegov bivši zamenik je sada direktor. I uigrani mehanizam sistemske korupcije može i dalje da deluje.