Arhiva

Kamate će i dalje padati

Vesna Vučetić | 20. septembar 2023 | 01:00
Kamate će i dalje padati


Nedavno smanjenje referentne kamatne stope će omogućiti privredi i građanima da se povoljnije zadužuju, što je jako dobro jer stimuliše privredni rast, kaže Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, naglašavajući da danas velike kompanije u Srbiji mogu da se zaduže po sličnim uslovima kao u EU, dok kod malih i srednjih preduzeća postoji još manevarskog prostora za smanjenje kamatnih stopa.

Kamate na depozite su, međutim, mnogo brže padale nego na kredite. Banke će i dalje snižavati kamatne stope i dozvoliti klijentima da se više zadužuju. Međutim, ovo nije dobra vest za one koji bi položili depozite, zaradiće manje nego ranije, a srpsko finansijsko tržište nije sofisticirano te su mogućnosti za ulaganje ograničene, konstatuje Vatis.

Da li ste imali problema sa depozitima zbog dešavanja u Grčkoj tokom ove godine?

Kriza u Grčkoj nije imala nikakve veze sa Vojvođanskom bankom, sve vreme smo poslovali kao i obično. Međutim, u osam od deset video-snimaka o redovima ispred banaka u Grčkoj nalazio se naš akcionar, NBG grupa i zbog toga smo iskusili poteškoće. Građani koji nisu naši lojalni klijenti, već oni koji traže najpovoljnije ponude, povlačili su depozite. Uprkos tome, naša likvidnost nijednog trenutka nije bila ugrožena, a vratili smo veći iznos depozita od onog koji smo izgubili i to bez povećanja kamatnih stopa.

Da li ćete imati neke specijalne ponude tokom Nedelje štednje?

Nećemo nuditi više kamatne stope, već nov, atraktivan proizvod - Rekord oročena štednja. Klijenti koji sredstva oroče na 12 meseci dobijaju dodatnu kamatu za još jedan, 13. mesec, a ako ih oroče na 18 dobijaju kamatu za još dva, odnosno za 20 meseci. Ove godine povećali smo dinarske depozite fizičkih lica za 16 odsto i nadamo se da ćemo zadržati takav trend.

Koliko ste usmereni na mala i srednja preduzeća i preduzetnike koji imaju probleme prilikom zaduživanja, jer često nemaju adekvatno obezbeđenje?

Oni predstavljaju značajan deo naših korporativnih klijenata, kojima smo posvetili posebnu pažnju u 2015. a isto će biti 2016. godine. Imamo jak tim koji analizira i razume poslovanje veoma raznolikog MSP sektora, kako bismo izbegli probleme sa nenaplativim kreditima ili preopterećenjem privrednika zato što ne bi bio u stanju da vraća kredit. Široka mreža poslovnica nam omogućava da budemo u stalnom kontaktu sa njima kako bismo njih i njihove poslovne potrebe razumeli što bolje.

Na srpskom tržištu posluje dosta banaka. Koje su vaše komparativne prednosti?

Svi prodajemo manje-više iste proizvode, ali nas razlikuju dve stvari: poverenje - u našim ugovorima nema sitnih slova, trudimo se da budemo transparentni i da niko iz naše filijale ne izađe sa nedoumicama, i ljudski faktor - zbog čega održavamo široku mrežu filijala da bismo bili dostupniji ljudima. Poverenje i ljudski faktor, kao i naši kanali novih tehnologija su razlog zbog čega imamo milion klijenata.

Podržavate srpski Olimpijski tim. Zašto ste izabrali baš Olimpijski tim?

U Srbiji ljudi vole sport, on je integralni deo zemlje. Ovo je četvrti olimpijski ciklus podrške Olimpijskom timu i smatramo prestižom što smo važan deo društva. Cilj je da sportistima omogućimo kvalitetne treninge, opremu, a samim tim i uspeh.

Nedavno ste izabrani za potpredsednika Foruma za odgovorno poslovanje. Da li je ono važno za poslovanje ili je samo dobar marketing?

Snažno verujemo da društvu treba da vratimo deo onoga što nam je ono dalo - održivost, etika i životna sredina su izuzetno važni činioci. U smislu filantropije, naročito podržavamo decu na razne načine, od donacija bolnicama, do našeg programa Generacija budućnosti, koji je usmeren na socijalnu inkluziju dece bez roditeljskog staranja. Pomažemo im da uđu u realan svet, povećavajući njihove šanse da pronađu posao. Prva smo kompanija u Srbiji čiji su zaposleni uspešno završili dobrovoljni program obuke za srpski znakovni jezik kako bi komunicirali sa gluvim i nagluvim osobama.