Arhiva

Valovi dobre energije

Tatjana Novčić | 20. septembar 2023 | 01:00
Valovi dobre energije

Foto arhiva pokrajinskog sekretarijata za kulturu

Razumevanje, otvorenost i obostrana želja i potreba za saradnjom - ključne su reči koje označavaju suštinu odnosa Autonomne Pokrajine Vojvodine i Istarske županije, a koji se već četrnaest godina razvijaju posredstvom kulture, odnosno kultura, jer su obe regije osobene po multikulturalnosti i multilingvalnosti.

Predstavljanjem savremene vojvođanske umetničke scene u Istri od 5. do 8. novembra nastavljena je saradnja dveju regija. Dva multikulturalna i multilingvalna prostora odavno su prepoznala potrebu za otvorenom komunikacijom, razmenom iskustava i predstavljanjem potencijala. Prigodni sadržaji zamenjeni su konkretnim formama institucionalne saradnje: Zavodu za kulturu Vojvodine, izvršnom producentu predstavljanja savremene vojvođanske umetničke scene novi partner je Istarska kulturna agencija. Direktorka Agencije Aleksandra Vinkelić slaže se sa Vladimirom Kopiclom, direktorom Zavoda za kulturu Vojvodine, da je otvoren prostor za saradnju i programske sadržaje. Kopicl ističe da su dragocena istarska iskustva u prezentaciji kulturne baštine, a Vinkelićeva da su visoki dometi savremene umetnosti u Vojvodini podsticajni za razvoj kulture u Istri.

Ja sam pesnik kojem je more utočište, ali pošto dolazim iz Vojvodine gde je zemlja, malo sam se poigrao tim kategorijama jer more i zemlja - to je moj teren, kaže najznačajniji vojvođanski pesnik Oto Tolnai koji je održao književno veče u Srpskom kulturnom centru u Puli. Tolnai nije nepoznat tamošnjoj publici, što se potvrdilo i nakon predstavljanja kada se zadržao u dužem razgovoru sa čitateljkom koja poznaje njegov opus. Tolnai je, naime, u književnom životu ovih prostora prisutan gotovo pola veka. U Istru će ponovo doći na proleće, na rezidencijalni boravak u Kući pisaca u Pazinu koja je već ugošćavala književnike iz Srbije.

Za razliku od Tolnaija, savremeni umetnik Balint Sombati, čija je izložba prošle godine proglašena najboljom u Srbiji, bio je pravo otkrovenje za Puležane. U tami Galerije Makina, uz muziku Milana Mumina, izveo je performans o ljubavi, strasti i bolu izazvavši oduševljenje i fasciniranost u publici: Ovo je svetski događaj, komentarisali su mnogi.
U Srpskom kulturnom centru u Puli postavljena je izložba radova Marjana Karavle, likovnog umetnika iz Nove Pazove.

U kultnoj pulskoj galeriji Cvajner koncert je održao Ingmar pijano duo, na klaviru specijalno dopremljenom iz Rijeke. Predstavio je muziku savremenih srpskih kompozitora, a jedan od njih, Svetozar Nešić, pobrao je mnoge komplimente.
Posebnu pažnju i oduševljenje izazvala je predstava Balerine Srpskog narodnog pozorišta. Upravnik Aleksandar Milosavljević kaže da su domaćini tražili baš taj komad pošto je dobar glas o kvalitetnoj predstavi i pobednici na Bitefu stigao i u Pulu. Tokom dogovaranja o gostovanju bilo je i neverice: Jesu li to stvarno one Balerine? A te, Balerine, oduševile su publiku u Istarskom narodnom kazalištu, i te Balerine napustile su Pulu s velikim osećanjem zadovoljstva.

Savremenu vojvođansku filmsku produkciju u kinu Vali predstavio je izbor koji je sačinila Biljana Tutorov, a koji je pokazao žanrovsku raznovrsnost. Prikazani su animirani film Klackalica rediteljke Mine Cvetinović, potom kratki igrani film Kod kuće Nenada Mikalačkog, pa igrani Minotaur autora Sabolča Tolnaija i dokumentarno ostvarenje Goran reditelja Gorana Santa Guida.

Lazar Novkov and Frame orchestra zatvorili su ovogodišnje gostovanje vojvođanskih umetnika u Istri, nastupom u kafe baru Mimoza, kultnom mestu pankerske Pule.
Mogućnosti za saradnju predstavili su domaćini na Danu kreativnosti u Rovinju. Okupili su se kulturni poslenici iz svih oblasti i sa najrazličitijim iskustvima, institucionalnim i iz nevladinog sektora. A dosadašnja iskustva dokumentuju da je vrlo razgranata i aktivna mreža rezultirala mnogim projektima u kulturi i velikim finansijskim podsticajima iz evropskih fondova i respektabilnim dometima upravo u održivom razvoju kulture, što je intencija i preporuka Evropske komisije.

Prezentacija restaurirane kulturne baštine i njenih novih funkcija naročito je bila zanimljiva direktoru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoranu Vapi. Profesionalni kredibilitet Zavoda prepoznat je u širem regionu, pa je poseta Istri bila i prilika za dogovor novog posla za konzervatore Zavoda - obnovu crkve Svetog Spiridona u Peroju, najzapadnijem hramu Srpske pravoslavne crkve u regionu.

Manifestacija Dani Vojvodine u Istri za Vladu Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje je od izuzetnog značaja. Sekretar Slaviša Grujić kaže da se za svako predstavljanje u Istri priprema program koji vojvođansku kulturu predstavlja u najboljem svetlu jer dobra saradnja Vojvodine i Istre podstiče i na bolje odnose dveju država.
Zamenica istarskog župana Đuzepina Rajko takođe izražava zadovoljstvo dobrom i dugotrajnom saradnjom sa Vojvodinom, a načelnik Odeljenja Istarske županije za kulturu Vladimir Torbica stari je prijatelj vojvođanskih kulturnih poslenika.
Značaj manifestacije Dani Vojvodine u Istri potvrdio je svojim prisustvom na svečanom otvaranju i naš konzul u Rijeci Momčilo Radivojević, inače jedini zvanični predstavnik Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

Žiteljima Pule, grada u zimskom snu tipičnom za primorje, a u iščekivanju Sajma knjiga u decembru, dolazak vojvođanskih umetnika bio je prvorazredni događaj. I ugođaj. Ulični svirač koji je u predizborne dane zabavljao prolaznike na trgu ispred gradske pijace, čim je saznao da kamera koja ga snima pripada Radio-televiziji Vojvodine, zasvirao je Đorđa Balaševića. Vlatka Kolarović, šefica tima za kandidaturu Pule za evropsku prestonicu kulture 2020. godine ponudila je kontakte i saradnju sa Novosađanima koji su kandidaturu podneli za 2021. U atmosferi dobrih vibracija smešno je zazvučalo pitanje novinarke TV Nova Slaviši Grujiću zašto se manifestacija otvara baš u Srpskom kulturnom centru. Domaćini su to pripisali povišenoj javnoj predizbornoj temperaturi jer su se Dani Vojvodine u Istri održavali neposredno pred parlamentarne izbore.
Uzvratna poseta umetnika iz Istre Vojvodini zakazana je za mart.