Arhiva

„Državni udar“, poslednji čin „Poligraf”

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
„Državni udar“, poslednji čin „Poligraf”


Ove godine, baš na Dan Republike, održan je poslednji, treći čin pozorišne predstave Državni udar. Ovaj čin nosio je naziv Poligraf. U prethodna dva građani Srbije mogli su da vide scenaristu predstave Dragana J. Vučićevića, umetničkog imena Vučićev, kako u direktnom prenosu na TV Pink izvodi ovaj komad. Reditelj prenosa bio je čuveni Željko Mitrović.
Promociju trećeg, poslednjeg čina, scenarista Vučićević održao je od vrata do vrata. Dobar dan, izvinite, volite li pozorište?. Pa ne baš.... Ovu predstavu ćete zavoleti, dođite u nedelju u pozorište Srbija.

I tako je scenarista Vučićević zakucao na svačija vrata i svi građani su se, uglavnom ne svojom voljom, odazvali pozivu, došavši u pozorište Srbija. Publika se zavalila u sedišta, željno iščekujući da počne predstava.
Podiže se zavesa.

Scena prva
Zgrada MUP-a, nedelja, rano jutro, nikog nema na ulicama. Na sceni se pojavljuje premijer. Užurbanim koracima prilazi ulazu u zgradu i kuca na vrata. Niko ne otvara. Premijer je uporan i nakon nekoliko minuta dolazi dežurni policajac koji mu otvara vrata.
Dobro jutro. Otkud vi, još nismo počeli sa radom, začudio se dežurni policajac. Ja bogami jesam odavno. Došao sam da odgovaram na pitanja, reče mu premijer. Aha, dobro. Da li ste za gorču ili slađu kafu?. Da. Pa za koju ste?. Kažem da. Pa je l to znači da ste za gorču ili za slađu?. Zar na poligrafu ne odgovaram samo sa da ili ne?. Ne, još nismo počeli ispitivanje. Aha, dobro, pa može gorča. Ne želim da se priča kako pijem slađu, pa da mi narod zameri zbog toga.
Šta želite da vas pitamo?, upitao je premijera policajac.
Šta god želite. Samo nemojte ono o mojoj izjavi o broju Srba i broju muslimana i proporciji, to je izvučeno iz konteksta. Dobro. Krećemo sa pitanjima:
1. Je l da je baš zahladnelo ovih dana? Da. Tačno!
2. Možete li da nabrojite za šta je sve kriva prethodna vlast? Da. Tačno!
3. Da li vas steže poligraf? Ne.
Tačno!
4. Možete li da pričate malo sporije da vas ne bismo izvadili iz konteksta? Da. Tačno!
5. Da li želite da nama u policiji smanjite plate? Ne. Tačno!
6. Recite brzo Ture bure gura, ture bure valja, brže ture bure gura nego ture bure valja. Da. Tačno!
7. Izvinite ako nešto nije bilo u redu. Ne. Tačno!
Dobro je da je završeno, baš je bilo mučno, izjadao se premijer. Tačno!
Zavesa se spušta. Publika aplaudira.

Scena druga
Ministar policije Nebojša Stefanović ispred bataljona daje izjavu novinarima. U bataljonu su svi policajci, od komunalaca, preko saobraćajaca, žandarma, ležećih policajaca, pa sve do pripadnika protivterorističkih jedinica jer je poznato da neki novinari odavno terorišu ministre svojim pitanjima, posebno one psihopate sa N1.
Vučić je prošao poligraf! Vučić je prošao poligraf! Jednim udarcem odgovorio je tačno na sedam pitanja! Živeo Vučić!, vikao je uzbuđeno ministar Stefanović. Bilo je nekih koji su izrazili sumnju da je ispitivanje namešteno. Zbog njih smo poligraf na kojem je ispitivan premijer odveli na poligrafsko ispitivanje i poligraf je prošao poligraf!, zaključio je ministar policije.
Aplauz. Spušta se zavesa.

Scena treća
Publika čeka. Prolaze minuti. Zavesa je i dalje spuštena. Prolaze sati, dani, meseci, godine. Zavesa se ne podiže. Publika i dalje sedi iščekujući da će se desiti nešto novo u pozorištu Srbija.