Arhiva

Šejtanov ratnik

I. Janković | 20. septembar 2023 | 01:00
Šejtanov ratnik

Foto profimedia.rs

Al Bagdadi je u međuvremenu postao prvi čovek Islamske države (ID). Na teritorijama Iraka i Sirije koje kontroliše proglasio je kalifat, a njegovi ljudi izveli su napade i van svojih teritorija. Pre mesec dana stigli su i do Pariza počinivši nezapamćeni masakr.

Šturi podaci o njegovoj biografiji govore da je rođen 1971. u Samari, da je doktorirao teologiju i da je radio u nekoliko džamija do 2003. godine, kada je počela invazija koalicionih snaga. Neki drugi izvori, pak, tvrde da se već pre toga priključio Al kaidi i da je zato i uhapšen 2004. godine. U svakom slučaju, posle izlaska iz zatvora više nije bio onaj tihi mladić koji proučava teološke spise, kakvim ga pamte njegove nekadašnje komšije.

Maja 2010, našao se na čelu Islamske države a već u oktobru 2011. godine SAD su ga zvanično proglasile teroristom i ponudile ozbiljan novac za informacije koje bi dovele do njega. Ali od toga nije bilo ništa. Naprotiv, Bagdadi se nije dao zaustaviti, njegova organizacija nastavila je da raste.

ID je organizovala i krvavi pir u Parizu, kada je u nekoliko sinhronizovanih napada život izgubilo 130 ljudi. Posle toga Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju prema kojoj ova organizacija predstavlja globalnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

Poslednje informacije govore da je bio ranjen i da se nalazi u Libiji. Ali niko ne može da tvrdi ni da su ti podaci tačni. Bagdadi, nazvan nevidljivi šeik, jer se i pred svojim borcima pojavljuje prekrivenog lica, i dalje je na čelu najsmrtonosnije terorističke organizacije.

Ostatku sveta ostaje da se nada da u budućnosti neće biti razloga zbog kojih bi se najokrutniji terorista našao na listama ličnosti koje su obeležile godinu.