Arhiva

Šta je urađeno?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

I zemlje članice EU suočene su sa kategorijom “izbegavanja ili utaje” poreza, ali pogledajmo kako to procentualno izgleda u nekim razvijenim zemljama. Učešće crnog prometa u ostvarenom društvenom proizvodu u Italiji iznosi 33 odsto, Španiji 6,5 odsto, Švajcarskoj 4,3 odsto i u Japanu 4,1 odsto. Prema nekim našim nezvaničnim podacima, u Srbiji je taj procenat iznosio oko 68 odsto i to pretežno akciznih proizvoda (benzin, kafa, cigarete i alkohol). Ako ovim podacima dodamo podatak koji je u tekstu iznela direktorka Uprave, “da je 30 000 pravnih lica - poreskih obveznika u nejasnom statusu” s pravom možemo postaviti sledeće pitanje: šta je za ovih osam meseci uradilo Ministarstvo finansija i ekonomije, odnosno Poreska uprava - Poreska policija u notiranju i identifikaciji ovih pojava. Što se tiče Smedereva - skoro ništa. Verovatno je tako i u ostalim gradovima Srbije.

Direktorka kaže da su joj “pravnici” sugerisali o “pravu” zaposlenih u Poreskoj upravi: mogu li oni ili njihova bliža rodbina posedovati radnje ili preduzeća, mogu li da budu konsultanti raznim knjigovodstvenim agencijama, mogu li biti članovi upravnih i nadzornih odbora. Na ovo Nemci bi rekli “Gott benjahre” (Za boga miloga). Sve zemlje članice EU i druge razvijene zemlje sveta imaju Kodeks ponašanja zaposlenih u Poreskoj upravi u kome su decidirano navedeni kriterijumi i pravila nespojiva sa službenom dužnošću zaposlenih.

U Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji (član 161) napisano je: “Za izvršenje poslova na otkrivanju i prijavljivanju poreskih krivičnih dela (ima ih pet) i njihovih izvršilaca obrazuje se Poreska policija, kao posebna organizaciona jedinica Poreske uprave”. Finansijska policija ne funkcioniše od 01.01.2003. godine. Možemo postaviti pitanje Mišku Đorđeviću, glavnom inspektoru, koliko je od početka godine do sada (zaključno sa 31.08.2003) Poreska policija otkrila krivičnih dela, koliko je podneto krivičnih prijava, a na osnovu njih obračunat novootkriveni prihod sa kamatom i koliko je od tih sredstava uplaćeno u budžet RS.

Mr ek. Zoran LJ. Milenković,
Smederevo