Arhiva

Cunami II

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Jedna od najvećih katastrofa za života ove generacije desila se krajem tek pošlog decembra. Ubistveni talas, zvani po japanskoj reči cunami (tsu obala, nami talas, vidite NIN od 30. jula 1993) usmrtio je oko 150 hiljada ljudi u Indijskom okeana i u Bengalskom zalivu. Siromaštvo odnosi više žrtava nego bogatstvo. Imućnije priobalne zemlje, podložne ubistvenim talasima proizvedenim tektonskim sudarom podvodnih kontinetalnih ploča, imaju sistem uzbune radi blagovremene evakuacije stanovništva.

Ovo je tužni povod (koji je kenteberijskog nadbiksupa ponukao da posumnja u Boga) da saznamo nešto o etimologiji imena zemalja pogođenih nedavnom katastrofom.

U Aziji (ime dolazi ili od asirske reči asu, dizati se ili od sanskritske reči usa zora, u oba slučaja kraj gde se rađa sunce).

Indija - po reci Ind koja protiče kroz Indiju i Pakistan; potiče od sanskritske reči sindhu, reka.

Indonezija - znači “indijska ostrva”.

Šri Lanka - nekada Cejlon, “zemlja lavova” (sanskritski simha, lav; danas na ostrvu Šri Lanki nema lavova) od 1972. godine Šri Lanka, što znači na sanskritskom “srećno (sri) ostrvo (lanca)”.

Maldivi - na sanskritu “venac (mala) ostrva (dvipa)”.

Sejšeli - kad su ih 1502. godine otkrili, Portugalci su ih nazvali “sedam ostrva”, da bi 1756, kad su pripali Francusko-indijskoj kompaniji, nazvani Sejšelima po tadašnjem francuskom ministru finansija. Naziv ostaje i kada ostrvo od 1794. godine pripadne Englezima.

Malezija - verovatno dolazi od tamilske reči maladž, planina.

Bangladeš - znači “bengalska zemlja”.

Tajland - nosi zvaničan naziv prateshthadž (pratesh, zemlja, thadž slobodna).

Mjanmar - godine 1989. dotadašnja Burma menja pogrešni izgovor kolonijalista u tačniji domaći izgovor reči mdžan koja znači “snažna”, kao što je kolonijalno, takođe pogrešno izgovoreno ime Bombaja promenjeno u Mumbaj.

Afrika (nekada se Afrikom zvao samo današnji Tunis, “zemlja peska”, arapski afar, prašina, pesak).

Somalija - postoje tri teorije o poreklu naziva: 1. od kašmirske reči koja znači tamnoputi; 2. od domorodačkog izraza soo mal po ljubaznoj ponudi strancima “uzmi mleko i idi!” ili 3. od arapske reči zamla za stoku.

Kenija - dolazi od domorodačke reči za planinu.

Koliko je ljudski razum lišio čoveka odbrambenog mehanizma, govori gotovo neverovatna vest da od azijskog cunamija nije izgubila život nijedna životinja.