Arhiva

Milošević je hteo NIN

LJubiša Stavrić | 20. septembar 2023 | 01:00

Pojava NIN-a u godinama pred rat nagovestila je nešto novo i progresivno, takođe i oslobađanje od mitologije - i romantizovane prošlosti. Ideja o ponovnom pokretanju lista javila se neopravdano kasno. Doduše, treba imati na umu sav onaj posleratni haos, kroz koji smo prolazili. Istaknute ličnosti ondašnjeg kulturnog i javnog života Najdan Pašić i Era Ratković bili su pokretači tog novog NIN-a.

On je menjao izgled, ali je njegova progresivna orijentacija opstajala. I, danas, u poplavi revija, NIN se odlično drži. Daleko je ispred svih: zanimljiviji je, sa više odmerenosti, i dobrim tehničkim prelomom, koji ne zamara čitaoca. Razume se, u svom decenijskom trajanju imao je oscilacije. Ponekad su vladajuće garniture bile previše prisutne u uređivanju NIN-a. Ali, ni tada nije bitno narušavana koncepcija lista.

Ličnosti koje su rukovodile NIN-om, po pravilu, uživale su veliko poverenje kod političkog rukovodstva. To im je omogućavalo da budu samostalni u pravljenju lista. Naravno, događalo se da pojedini tekstovi nisu bili pozitivno ocenjivani, ali sve je prolazilo bez većih konflikata i direktnih intervencija. NIN je uvek imao visok stepen autonomije.

Za njega me vezuju i uspomene na prijateljstvo sa Draganom Markovićem, vrsnim novinarom, nekadašnjim urednikom NIN-a. Ne samo ja, i drugi smatraju da je NIN sa njim imao kvalitativni uzlet. Ako sam, ponekad, imao kritiku, izrekao sam je u našem ćaskanju. Nesporazuma i prepirke nije bilo. I, ni sa jednim urednikom NIN-a, nisam imao konflikt. Posebne ideološke pozornosti prema listu nije bilo, kažem, iz razloga velikog poverenja, koje su njegovi urednici imali kod rukovodstva. Jedan od prvih sukoba sa Slobodanom Miloševićem dogodio se i u vezi sa NIN-om. Čim je došao na čelo Gradskog komiteta, formirao je komisiju da “ispita stanje” u Srpskoj književnoj zadruzi i NIN-u. Hteo je da “stavi šapu” na NIN, ali u tom pokušaju bio je zaustavljen. Pre svega, zahvaljujući Ideološkoj komisiji CK, u kojoj su bili Špira Galović i drugi.

Obeležavajući svoju godišnjicu NIN, praktično, obeležava i jubilej savremenog srpskog novinarstva. Želim mu da sačuva svoj identitet, svoj pogled na budućnost, preterano se ne opterećujući prošlošću. I, da bude otporan na političke pritiske.