Arhiva

Najveća tragedija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Gospodin Ćirilov piše o Kurdima koji početkom 21. veka preživljavaju ogromnu patnju i ugnjetavanje, a svet na to nema odgovor.

Iznenađujuća je tvrdnja da je “najveću tragediju doživeo kurdski narod kada se u Turskoj desio 1915. godine jedan od najstrašnijih genocida u novijoj istoriji. Tada je pobijeno oko milion i po Kurda...”

Kada sam videla da autor kao potvrdu spominje knjigu Franca Verfela “Četrdeset dana Musa Daga” gde se opisuje masakr nad Kurdima, “shvatila sam da nije u pitanju štamparska greška.

Molim vas da objavite ispravku:

Najveću tragediju u Turskoj 1915. godine doživeo je jermenski narod i to je bio jedan od najstrašnijih genocida u novijoj istoriji. Tada je pobijeno oko milion i po Jermena.

U knjizi progresivnog nemačkog pisca Franca Verfela “Četrdeset dana Musa Daga” opisana je herojska borba jermenskog naroda protiv turskog ugnjetavanja i u toj knjizi opisan je masakr jermenskog naroda. Tačno je da mnoge enciklopedije sramno prećutkuju tu tragediju, ali i tačno je da mnogobrojna literatura na različitim jezicima sveta govori o genocidu nad Jermenima.

U Srbiji je dosta napisano o toj tragediji. Roman Franca Verfela “Četrdeset dana Musa Daga” izašao je 1933. godine, a jedan od prvih prevoda je bio upravo na srpski, pod naslovom “Musa Dag” (1935).

Ove, 2005. godine jermenski narod u Republici Jermeniji i u rasejanju obeležava 90 godina genocida nad Jermenima. Nadamo se da do ovakve greške više neće doći.

Žana Akopdžanjan,

dipl. filolog-orijentalista, jermenista i iranista, Beograd