Arhiva

Između jedan i šest

Gorislav Papić | 20. septembar 2023 | 01:00

Poslednja verzija zakona o radio-difuziji jasno je rekla: devet članova. A koliko ih sada ima? Snježana Milivojević je podnela ostavku, Vladimir Vodinelić je podneo ostavku, Miroljub Radojković nije. Ali je najavljivao da hoće. Dakle, devet minus dva ili možda tri. To bi se i moglo izračunati. Međutim ako bismo, ne daj bože, pitali koliko ima zakonito izabranih članova našli bismo se u velikom problemu. Pod uslovom da ne priznajemo odgovor između jedan i šest.

Jer, izbor Nenada Cekića i njegovog nekadašnjeg savetnika u Radio Indeksu Vladimira Cvetkovića se osporava zbog toga što nisu dostavili biografije na uvid 30 dana pre izbora kako to zakon nalaže. Osporava se i izbor Cekića za predsednika Saveta, jer ga je predložio baš Cvetković, a izabran je zahvaljujući glasu Gorana Radenovića. Radenović je, pak u Savet došao kao predstavnik sa Kosova i Metohije. On i jeste odatle, ali već četiri godine živi u Crnoj Gori gde, kažu, radi u tamošnjem ogranku Pink televizije. Izgleda da neko nije znao i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine politička partija pa Vladimir Marko sedi i u Glavnom odboru Čankove stranke i u Savetu za radio-difuziju iako zakon jedno drugo isključuje.

Ipak, 15. jula Skupština Srbije je glasovima dela “reformskog” DOS-a, SPS-a i SSJ-a dala ovom Savetu zeleno svetlo, a u narednih 15 dana podariće mu i novog člana. Toliko ima vremena da izabere između Filipa Davida i Aleksandra Vasića. NJih je predložila Asocijacija profesionalnih emitera.

Književnik i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Filip David kaže da ga ne čude dešavanja oko Radiodifuznog saveta. “Još kada je pravljen zakon znao sam da će u ovako politizovanoj sredini gde se sve svodi na borbu za golu vlast jedna takva institucija teško funkcionisati. Pokazalo se da sam bio u pravu i ova, baš kao i druge institucije koje pokušavamo napraviti od 5. oktobra se s jedne strane gradi a s druge ruši. Nema dogovora. Očigledno, još nismo prevladali stanje partijske države.” Filip David je međutim prihvatio kandidaturu, jer smatra da je to njegova obaveza tim pre što je dugi niz godina bio jedan od najžešćih kritičara, ali i zato jer ga je predložila jedna nezavisna organizacija koju veoma poštuje. “Mnogo je jednostavnije kritikovati sa strane, stvari treba pokušati promeniti. A kroz jednu takvu instituciju, kakva god da je, to je jedino moguće. Jasno mi je da postoje i da će postojati i sumnje i pritisci ali to ne znači da treba dići ruke od svega”, objašnjava Filip David. Ako bude izabran kaže da će raditi apsolutno pošteno i da će insistirati na moralu naših medija budući da on baš u etici vidi najveći problem.

Aleksandar Vasić, novinar “Nedeljnog telegrafa” prihvatio je kandidaturu poštujući činjenicu da je u pitanju državni organ koga je Skupština dva puta potvrdila. Posebno je zanimljivo to što bi u slučaju da Vasić bude izabran trećinu Saveta činila nekadašnja rukovodeća trojka Radio Indeksa, nekada najslušanijeg i najomiljenijeg beogradskog radija koji je danas srozan na nivo stanice koja malo koga interesuje. Između Vasića i Cekića danas stoji tužba i na pitanje kako bi izgledala njihova eventualna saradnja, Vasić kaže da nigde ne piše da članovi Saveta moraju da budu prijatelji. Kao što uostalom i ne piše da članovi Saveta moraju da vole Verana Matića, što je primetio Cekić. Glavni problem medijske slike Srbije, za Vasića je prljav etar i ako bude izabran u Savet kaže, da će nastojati da se on “pročisti”.

Na Skupštini je da odluči, a na Savetu je da konačno počne da radi. Ima ko. Po zakonu potrebno je samo pet članova za rad Saveta. Ali nema gde. Vlada je Savetu namenila vilu u Čakorskoj ulici na Dedinju ali Savet izgleda baš i nije saglasan jer, kako reče Vladimir Cvetković, Dedinje izaziva otpor javnosti.

I dok se o tome odlučuje, Evropska agencija za rekonstrukciju je odlučila da zbog svih propusta (pre svega zbog nepoštovanja zakonske procedure) uskrati obećanu novčanu pomoć Radiodifuznom savetu. A Nenad Cekić, predsednik Saveta ljut što niko ne poštuje Zakon o radio-difuziji uputio je protestno pismo predsedniku Skupštine Nataši Mićić i predsedniku Odbora za kulturu i informisanje Ivanu Andriću.