Arhiva

Na “Sapunici” i vicu

Zlatko Paković | 20. septembar 2023 | 01:00

Film “Opet pakujemo majmune” pokušaj je, u znatnoj meri uspeo, da se jedan crnogorski film (televizijski ili bioskopski, svejedno) istrgne iz ralja (obavezujućeg prikazivanja) ruralnog života i da se zasnuje na urbanoj zgodi. U njemu je reč o mladom paru u predbračnom periodu. Ove buduće supružnike posmatramo u jednom od njihovih iznajmljenih prebivališta, od useljenja do iseljenja. (Naslov “Opet pakujemo majmune” sugeriše na često preseljavanje. Omiljenim predmetima junakinje filma, majmunima-igračkama, nije, međutim, data ni dramska ni lirska funkcija.) U stan, svaki čas, nenajavljeni, upadaju stanodavci: postariji muž – da bi posudio novine, njegova, četvrt veka od njega mlađa žena – da bi gledala hispanoameričku seriju, i njihova kćerka, tinejyerka – da bi se tu krila od roditelja kad pobegne iz škole ili od kuće. Ako dodamo i to da mladić mora da radi prekovremeno i da često, kao novinar, službeno putuje, jasno je da ovom paru nedostaje i vremena i prostora, i da je taj spoljašnji razlog osnova svih “bračnih” nesporazuma.

Premda u filmu ima smislenih dramskih replika – na primer, kada mladić, prilikom polaska na službeni put, svojoj devojci, nervoznoj zbog njegovih čestih izostanaka, kaže: “Kad se vratim, napraviću ti bebu” – ipak, nad dramski potentnim rečenicama (iskazima koji imaju široku amplitudu uzrokovanja dramskih situacija), dominiraju banalne izjave i šematske situacije.

Dok su Jelena Đokić i Andrija Milošević ostavili utisak da su njihovi glumački potencijali u ovom filmu tek dodirnuti, dotle su, u ulogama majke i kćeri, Dubravka Vukotić i Ivona Čović, pokazale da im tek predstoji ozbiljan glumački rad na sebi – one su se povele za stilom glume u hispanoameričkim sapunicama; međutim, kič hispanoameričke sapunice ima u sebi sistema i ne može da se imitira, on zahteva zdušnu kolektivnu veru u sentimentalno. Ove dve uloge pogotovu štrče jer, u ulozi oca, Boro Stjepanović pokazuje jednu egzistenciju koja je sebe svela na nivo karikature, a da sam ne karikira: tu se susrećemo sa glumačkim majstorstvom koje svakoj ništavnosti ume da udahne život.