Arhiva

Grafike i knjiga

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Posle nedavne izložbe Bogdana Kršića u galeriji RAM u Beogradu, koja je bila u najužem izboru za Politikinu nagradu za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar”, na književnoj tribini u Udruženju književnika Srbije predstavljena je knjiga Branislave Jevtović “U grotesknom pozorištu Bogdana Kršića”. Eseji i priče o grafikama, crtežima i terakoti poznatog umetnika, grafičara i profesora FPU u Beogradu, ilustrovani su sa više stotina likovnih priloga iz svih faza njegovog obimnog opusa. Tim povodom Kršić je između ostalog rekao:

“To što se na jednoj književnoj tribini govori o mojoj grafici mislim da je prava stvar. Književnici i pesnici, kada su pisali ili govorili, često su svojim zapažanjima bili bliže mojim interesovanjima nego likovni kritičari i teoretičari. Verovatno je to i prirodno jer je likovnost u mojoj grafici, rekao bih, podrazumevajuća, nešto stečeno obrazovanjem i godinama spontano negovano, a sinteza grafike i knjige ono gde pronalazim svoje svetove kreativnosti. To je prastari spoj za čije očuvanje se, uprkos opštim trendovima, uporno borim.

Kada je reč o ovoj knjizi Branislave Jevtović, reći ću da je nastala iz spleta nekoliko dobrih okolnosti. Već dugo razmišljam o publikaciji koja neće biti ni katalog ni luksuzna monografija. Katalozi nose oznake prolaznosti a monografije slikovnica koje se prelistavaju samo u posebnim uslovima sajmova, čitaonica i čekaonica. Želeo sam knjigu u pravom smislu reči; oblikom i formatom namenjenu čitaocu i njegovoj usredsređenoj pažnji.”