Arhiva

Alan Ford kao političar

G. P. | 20. septembar 2023 | 01:00

Pošto je svoju Partiju demokratske levice utopio u SPS Aleksandar Vulin se predao novom poslu. Radi kao recenzent kultnog stripa “Alan Ford” koji odnedavno ponovo izlazi u Srbiji i Crnoj Gori.

- Moj posao je da vršim duhovnu korekturu. Dakle, već dobijeni prevod prilagođavam duhu Alana Forda. Odrastao sam čitajući “Alana Forda” i dovoljno sam uobražen da verujem da sam kvalifikovan za posao koji trenutno radim.

Vulin, ipak, ne odustaje od politike koja je, uostalom, kaže, užasno bliska stripu. “Samo što za strip morate da platite da biste ga čitali a za političare biste platili - samo da ih ne gledate.” Kaže i da bi aktuelna garnitura vladajućih srpskih političara ozbiljno konkurisala plejadi likova iz “Alana Forda”. Za čitaoce NIN-a pokušao je da nađe sličnosti i razlike.

Sir Oliver - Veliki broj DOS-ovaca ima iste sklonosti kao Sir Oliver ali niko od njih nije ni blizu njegove prefinjenosti a o lepoti jezika i poreklu da i ne govorimo.

Grunf - On je sposoban da ni od čega napravi nešto dok današnji vlastodršci primenjuju obrnut proces. Od nečega prave ništa.

Bob Rok - Mnogi od njih imaju Bobove fizičke karakteristike ali niko nema njegovu skrivenu dobrotu.

Debeli Šef - Konkurencija za Šefa je jeziva jer se prosto ne zna ko je od njih lenji i ko je skloniji da spava na radnom mestu.

Jeremija - Ni on nije usamljen. NJegova sklonost ka medikamentima i “lekovitim” supstancama nije nepoznata među aktuelnim političarima.

Alan Ford - Nažalost, njegovu plemenitu naivnost nemoguće je pronaći na našoj političkoj sceni.

Broj 1 - Nema ga. Jer, da postoji Broj 1 oni ne bi mogli biti takvi kakvi su.

Klodovik, brbljiva papiga i Nosonja, pospani pas - E njihovu ulogu imamo mi, opozicionari. Iako nemamo baš preteranu želju da ih gledamo prinuđeni smo da stalno budemo s njima, a znamo da ne možemo da ih promenimo.