Arhiva

Moma bira LJubu

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00

Istoričar umetnosti Moma Pavlović poslednjih meseci sprema veliku, prvu retrospektivnu izložbu LJube Popovića koja će biti postavljena u Subotici, i trajati od 14. oktobra do 25 novembra. Svečano otvaranje je 11. oktobra. Mnogima će zazvučati neobično, ali posle 50 godina rada, velikih uspeha u Francuskoj i u svetu, ovo je prva velika samostalna izložba ovog poznatog slikara u zemlji gde je rođen i odakle je otišao u Pariz. Tim povodom, Moma Pavlović o izložbi koja se jednostavno zove LJuba - retrospektiva, za NIN kaže:

- Izložba će biti postavljena u Modernoj galeriji Likovni susret koja se otvara upravo ovom retrospektivom LJube Popovića. U Subotici je ovo lepo secesijsko zdanje poznato kao Rajhlova palata, sada izvanredno opremljena kao galerija koja u prizemlju ima četiri velike prostorije i na spratu desetak nešto manjih.

Otkud ovako velika izložba u Subotici?

- Pojavio se jedan čovek koji ima finansijsku moć i koji je poželeo da svom gradu, Subotici, pokloni ovu izložbu LJube Popovića i zaista je za svaku pohvalu sve ono što je tim povodom uradio. Najpre je opremio galeriju, prihvatio uslove LJube Popovića i tako se zaista može govoriti o velikom dobročinitelju i meceni, arhitekti, gospodinu čije ime je Zoltan Vida.

Koliko će biti eksponata na ovoj izložbi i da li je to pravi pregled stvaralaštva LJube Popovića dugog pola veka?

- Posetioci će videti blizu osamdeset LJubinih dela. Prva je jedna tempera iz 1953. godine, potom sledi njegov beogradski period od 1953. do 1963. a potom ostale faze do 2003. godine. Mislim da smo uspeli da napravimo pravi presek njegovog stvaralaštva pre svega zahvaljujući predusretljivosti privatnih i ostalih vlasnika koji poseduju LJubine slike.