Arhiva

Biće tužba

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Već čitav mesec gospodin doktor Srbobran Branković ubeđuje čitaoce NIN-a, kad već nije uspeo ovdašnje vodeće televizije i marketinške agencije, da su njegovi “piplmetri” toliko tehnološki superiorni u merenju gledanosti, da nije važno ni koliko ih je, ni gde su smešteni. Kako je finansijski i preduzetnički izvor “piplmetara” doktora Brankovića u Bugarskoj, gde “TV plan TNS” ima monopol, pitao sam kolege iz Bugarske nacionalne televizije o njihovim iskustvima.

Saznao sam da je moj kolega Kiril Gocev, generalni direktor Nacionalne televizije, upravo ovog leta zatražio od tužilaštva da ispita poslovanje TNS u Bugarskoj. Povod je zaista zanimljiv: u danu kada su predajnici privatne televizije (bTV) bili isključeni zbog remonta, “piplmetri” TNS su joj izmerili najvišu gledanost. Ne znam kako ta “superiorna” tehnologija radi - na struju, simpatije, ili nešto treće, ali sigurno deluje na prodaju reklamnog prostora “bTV”. Da se ne bi i dalje pitali kako se dele interesi i pare, kolege iz Bugarske nacionalne televizije su zatražile od Saveta za elektronske medije da se na bugarsko tržište uvedu “piplmetri” AGB-a iz Grčke. Sva je sreća da se nisu obratili srpskom ogranku ove firme, jer i doktor Branković verovatno bi mog bugarskog kolegu optužio za korumpiranost Sapienti sat!

Dakle, ponoviću još jednom, a pošto to gospodin doktor Branković teško prihvata, pisaću velikim slovima.

RTS JE, POD USLOVIMA KOJE SU PREDLOŽILI SAMI KANDIDATI, OMOGUĆILA DA DVE FIRME RAZVIJU I DOKAŽU PERFORMANSE SVOJIH SISTEMA MERENJA GLEDANOSTI. OPREDELILA SE ZA ONO ŠTO SMATRA KVALITETNIJIM I POUZDANIJIM SERVISOM.

Gospodin Branković može da se ljuti i tu je kraj njegovim pravima. Pravnici RTS-a su mu još početkom ove godine objasnili da njegovo naknadno insistiranje na javnom “tenderu” nije utemeljeno na Zakonu. Pošto mu to, očigledno, nije dovoljno, mogli bi da mu napišu još jednom, takođe velikim slovima.

Ohrabrujem doktora Brankovića u njegovom čvrstom stavu: “Čekam tužbu”. Dobiće je.

Aleksandar Crkvenjakov,
generalni direktor RTS