Arhiva

Stvorićemo srpsku elitu!

Zora Latinović | 20. septembar 2023 | 01:00

Koliko su Jejl, Harvard i Prinston američki brendovi koje troši svetska studentska elita, toliko je ENA – L’Ecole Nationale d’Administration, francuski brend iz 1945. godine, čiju je diplomu ponelo svega 5 600 najboljih Francuza i 2 600 stranih studenata. A kada vam takva jedna visoka škola za političke talente, na kojoj su, u Parizu i Strazburu, diplomirali Žak Širak, Valeri Žiskar d’Esten i Lajonel Žospen, pokuca na vrata i ponudi besplatne kurseve za državne službenike samo zato što ste „zemlja u velikim promenama”, onda je to čista dobit. Naravno, u okviru sporazuma o bilateralnoj saradnji SCG i Francuske koji je potpisan još 2002.

Čista je dobit, posebno ako se zna da od onih 2 600 stranih diplomaca ENA nijedan nije došao iz Srbije. Škola je nadaleko poznata po oštroj regrutaciji. Upiše se svega 120 studenata godišnje. Međutim, “svi oni koji dobiju diplomu naše škole, bivši su ENA studenti”, bio je velikodušan gospodin Antoan Dirleman, direktor Francuske nacionalne škole za administraciju i diplomatiju, kada je u ponedeljak, 16. maja, u Francuskoj ambasadi u Beogradu podelio 25 sertifikata o uspešno okončanoj šestomesečnoj obuci državnih službenika Srbije i Crne Gore. To konkretno znači da su predavači ENA, dakle ne teoretičari, nego vrhunski stručnjaci iz administracije Francuske, zaposlenima u administraciji SCG pokušali da prenesu kako to oni upravljaju tzv. ljudskim resursima u državnoj upravi. I kako je organizovana državna služba u evropskim zemljama.

“Nisu dobili recepte, ni gotove modele, već iskustva o kojima treba u svakoj prilici ponovo razmisliti i proraditi ih”, kaže gospodin Dirleman.

Koja su to iskustva?

- Ovaj prvi ciklus (drugi počinje u novembru ove godine) trebalo je da vaše službenike upozna sa pitanjima upravljanja ljudskim resursima, sa osnovnim veštinama rukovođenja, kao i sa sistemom javne uprave, šta je to javna uprava i kakav je položaj službenika. Drugi deo ovog projekta bilo je studijsko putovanje u Pariz. Pozvali smo stručnjake iz francuske državne uprave, tako da su službenici iz SCG imali prilike da sa njima razmene iskustva rada u državnoj upravi.

Rekoše, i da upoznaju istoriju francuske administracije u kojoj ENA, poslednjih 60 godina, ima značajno mesto.

- Naša škola je relativno mlada institucija. Osnovao ju je general Šarl de Gol, posle Drugog svetskog rata. Zato što je trebalo obučavati funkcionere u državnoj upravi, dakle službenike na visokim rukovodećim mestima u francuskoj upravi. ENA je, dakle, od svog osnivanja bila u stanju da pruži pored stručnih znanja, i upoznavanje veština rukovođenja. To znači u isto vreme biti menayer i ekspert za javnu upravu. Treba se samo setiti bivših studenata ove škole: Žan-Klod Triše, predsednik Evropske centralne banke, Paskal Lami, direktor Svetske trgovinske organizacije. Rukovodioci i direktori velikih banaka, kao što su “Sosijete ženeral” ili “Pariba”, takođe su završili Francusku nacionalnu školu za administraciju. Dakle, nije to samo, u klasičnom smislu, državna uprava. A pored Širaka, D’Estena, Žospena, ovu školu su završili i Mišel Rokar, Alen Žipe, bivši premijeri Francuske, i drugi političari, ministri, premijeri i predsednici.

Državna uprava zemlje koja se nalazi u periodu velikih promena, što je slučaj sa vašom, može da bude značajno oruđe za sprovođenje tih promena. Naravno, samo pod uslovom da su rukovodioci u državnoj upravi sposobni da ih sprovedu.

Zoran Lončar, ministar za državnu upravu, najavio je Nacionalni centar za dodatnu obuku državnih službenika. Jer, kako je rekao, bez takvog centra reforma državne uprave SCG je neostvariva. Šta je vaš cilj?

- Cilj nam je da organizujemo obuku trenera, dakle trening budućih trenera kako bi Srbija mogla da razmišlja o kontinuiranom obučavanju službenika u državnoj upravi. Svaka profesionalizacija uprave podrazumeva postojanje instrumenata zahvaljujući kojima će se ona uopšte sprovesti. Ovog puta smo izabrali ljude koji su već dugo u upravi i uspeli su da se dokažu na visokim rukovodećim mestima u državnoj upravi SCG.

Studije na ovoj školi traju 27 meseci i ne upisuju ih samo mladi ljudi, tek izašli sa nekog fakulteta, nego često i službenici sa nekoliko godina radnog staža u upravi.

- Zapravo, postoje tri konkursa. Prvi je namenjen mladim ljudima koji odmah posle fakulteta žele da nastave školovanje kod nas. Drugi je namenjen službenicima koji već imaju nekoliko godina radnog staža u upravi, a treća vrsta konkursa je namenjena ljudima koji su van uprave, dakle ljudima iz nekih preduzeća ili privatnog sektora koji žele diplomu ENA kako bi kasnije imali otvorena vrata da se zaposle u upravi. Ovo nije klasično akademska škola, reč je o školi primenjenog karaktera. Svi koji upišu školu imaju priliku da steknu radno iskustvo u određenom organu uprave. To je tzv. staž koji dobijaju zajedno sa diplomom.

Na ovoj obuci u SCG bilo je sveta iz ministarstava prosvete, poljoprivrede, za kapitalne investicije, zatim Uprave carina, Poreske uprave... Hoćete li, sledeći put, pozvati na obuku i srpske ministre?

- (smeh) Ministre nećemo obučavati, jer se ni u Francuskoj ministri ne obučavaju.