Arhiva

“Popa” Đorđeviću

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Pesnik Milan Đorđević dobitnik je nagrade “Vasko Popa” za najbolju zbirku pesama u 2004. godini. Nagrada mu je dodeljena za knjigu “Crna pomoranya” (Rad, Beograd, 2004). U najužem izboru bila je, inače, i zbirka pesama “Mesta”, čiji je autor Nenad Milošević. Pored pesnika Duška Novakovića, članovi žirija su bili književni kritičar Vasa Pavković i pesnik Vladimir Kopicl. Osnivači nagrade su Društvo “Vršac lepa varoš” i Agencija Đorđević, a darodavac Fondacija Hemofarm.

Nagrada “Vasko Popa” svečano će biti uručena u gradskoj kući Vršca, 29. juna, na rođendan pesnika Vaska Pope. Đorđević je izjavio našem nedeljniku:

- Od srca se radujem i veoma sam ponosan što sam za knjigu Crna pomoranya dobio nagradu koja nosi plemenito ime Vaska Pope, vrhunskog pesničkog maga svetske, evropske i srpske poezije. Wegova poezija mi je od detinjstva bila primer neponovljivo autentične i izuzetne poezije. Čitajući ovog velikog pesnika učio sam se pesničkom umeću. Nagrada me obavezuje da budem još bolji pesnik ne bih li svojom poezijom možda jednog dana dostigao vrednosti Popine poezije.