Arhiva

Balet na ekranu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Balet na ekranu

Jedinstven pristup baletskoj umetnosti punih pet godina (o)gleda se na TV Politika. Emisija pod nazivom „Svet igre” približava i otkriva tajne baletske igre, popularno i stručno, prati najznačajnije događaje na domaćoj i stranoj sceni, u širokoj lepezi – od lutke Barbi do velikog Nurejeva i Bežara i Maje Plisecke, do velikana, prinčeva igre Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Zagreba, Qubljane, kao i Pariza i Londona.

Autor emisije je balerina Drina Durić. Ova mlada baletska umetnica na sceni Narodnog pozorišta ostvarila je niz zapaženih uloga u Labudovom jezeru P. I. Čajkovskog, u baletu Don Kihot Minkusa i drugim predstavama koje su na repertoaru, igrajući ulogu Mercedes, špansku igru, Naninu, rolu Ciganke...

- Balet je moja ljubav iz detinjstva – ističe Drina Durić. – Kao devojčica gledala sam predstave i u „bek stejyu”, iza kulisa imitirala balerine, upijajući svaki njihov pokret. Kasnije sam sama izašla na pozornicu. Bilo je posve normalno da postanem ono što sam – balerina.

A onda se javilo interesovanje i za novinarstvo. Počela je da piše i da priprema emisije o baletu.

- Žurnalistika ne prevazilazi umetnost baleta, te dve ljubavi stapaju se u jednu – kaže.

Osim igre i medija, za ovu mladu umetnicu i novinarku veliki izazov je i rad na koreografiji.

- Inspirišu me veliki stvaraoci, ali i mladi koji su na pragu karijere, kao i deca, balerinice koje tek treba da osvoje scenu i „daske koje život znače” – veli Drina Durić.