Arhiva

EXIT snima film o Milevi Ajnštajn

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
EXIT snima film o Milevi Ajnštajn

Muzički festival EXIT je odlučio da uđe u svet filma producirajući film o Milevi Marić, jednoj od prvih obrazovanih žena Evrope i životnoj saputnici Alberta Ajnštajna u najplodnijem periodu njegovog života. Bojan Bošković, generalni menayer festivala, najavio je realizaciju filma Senka tokom 2005/2006. godine. Glavna uloga poverena je Anici Dobri, muziku će raditi Vlatko Stefanovski, izvršnu produkciju studio Hamer kreativ, a scenario je napisala glumica Aleksandra Ilić-Pleskonjić. Na čelu velike međunarodne filmske ekipe biće reditelj Miloš Jovanović, saradnik EXIT festivala od njegovog nastajanja.

“Ovo je intimna drama o jednoj zagonetnoj ženi i njenoj velikoj ljubavi sa jednim od najvećih umova nauke. Prikazujemo rađanje modernog sveta u kontekstu propadanja Austrougarske monarhije, Prvog i Drugog svetskog rata, upotrebe atomske bombe, mostova na Dunavu i rađanja novih totalitarnih ideologija. Želja nam je da pokažemo najveću Milevinu vrlinu – njenu požrtvovanost u ime nauke, ljubavi i porodice, i hrabrost da prihvati sve izazove svog vremena. Poruka ovog filma je da velika ljubav stvara velika dela, da velike ideje ne poznaju veru, naciju i pol”, reči su reditelja Miloša Jovanovića, koji je tokom 2004/2005. imao uspešan međunarodni debi sa svojim prvim filmom “Memo”. “Film nema nameru da odgovori na pitanje koliki je Milevin naučni doprinos Albertovom delu. Ovo je poetska i fiktivna priča o ženi koja hoda u senci velikih događaja između tradicionalnog i modernog, predrasuda i slobode, između snova i surove stvarnosti.”

Zanimljivo je da je ovogodišnji muzički program festivala EXIT otvoren odličnim koncertom Dobrovoljnog kovačkog društva pod vođstvom Miloša Jovanovića (na slici). Velike filmske hitove je pevala i o Milevi pričala “baš Dobra Anica”, a gost na sceni bio je Vlatko Stefanovski.