Arhiva

Bitno i nebitno

Zlatko Paković | 20. septembar 2023 | 01:00

LJubavni trougao, omiljeni koncept francuskog filma, dobio je, u francusko-italijansko-švajcarskoj koprodukciji “Pod lažnim imenom”, incestuozni okvir. Svekar spava sa snajom (ženom svog posinka) otkrivajući na kraju da mu je ona zapravo vanbračna kći. Incestuozni okvir, pikanterija za sebe, jedno besciljno poigravanje suštinskim tabuom naše civilizacije, od samog početka uspešno skreće pažnju sa glavne teme filma i tako do samog kraja gledalac jedva da može, ispod nametljivosti onog nebitnog, da uoči ono bitno. Tri, četiri ogoljene scene snošaja ličnosti kojima su tela posudili vremešni Danijel Otej, bošovska fizionomija, i mlada Ana Mugali, kao vitka, razodevena Odaliska, upravo sišla sa Engrovog platna – pokreti su bez zlatne rezerve radnje.

U svojoj mladosti jedan budući pisac prisvaja delo mrtvog čoveka: njegov roman kojim će sebi obezbediti novac i slavu do kraja života. Danas, on je suočen s ucenom koja preti da otkrije ovu krađu. Pisac se ubija, ali ostavlja oporuku – pismo istinskog autora dela. Doznajemo: roman opisuje život čoveka koji će autorstvo romana pripisati sebi. Pod pseudonimom, dakle, pod trećim imenom, pod kojim će to tuđe delo obelodaniti kao svoje, objaviće i ostale romane koji su doista njegovo delo, međutim, ni jedan od njih neće premašiti značaj i uspeh onog prvog. O kakvim je knjigama reč, o tom najintimnijem delu života glavnog junaka, ne čujemo ni jednu jedinu suvislu reč. To da je ucenu, vrednu pet miliona švajcarskih franaka, izvršila zakonita kći pokradenog, a zapravo vanbračna kći kradljivca, i da je u tu svrhu obavila sve one zavodničko-seksualne postupke, a na kraju se i zaljubila u predmet svoje odmazde, u svog svekra, tj. oca – sve to, iako predstavlja skoro ceo sadržaj filma, zapravo je slučajna osobina.

Film “Pod lažnim imenom” imao je sve mogućnosti intelektualnog trilera kakav odavno nismo videli na repertoaru bioskopa, no, finansijeri su ispravno procenili: šta će u filmu Ana Mugali, ako se, u tri, četiri navrata ne obnaži i ne odglumi sladostrasni vrhunac. Stvar dobra za voajere i prihod, ali porazna za talenat glumice i intelekt gledalaca.