Arhiva

Intelektualac u fudbalu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Intelektualac u fudbalu

Životni vek završio je Milorad-Miša Pavić, fudbalski trener! Danas se ljudi sa ovim prefiksom nazivaju – tim menadžer, kouč, Šef stručnog štaba, sa velikim slovom “Š”. Tih, nenametljiv, fudbalski znalac, intelektualac, Miša Pavić je sedam godina bio trener “Crvene zvezde”. Osvojio je tri šampionata one Jugoslavije i isto toliko kupova. Uz doktora Aleksandra Obradovića i Rajka Mitića stvarao je veliku “Crvenu zvezdu”. Prve korake, dakako fudbalske, najveći fudbaler šezdesetih godina prošlog veka načinio je Euzebio, rođen u Mozambiku, a trener “Benfike” je bio Miša Pavić.

Pavić je prvi, intelektualno, prozreo staromodnu fudbalsku igru. Pročitao je da “dubl NJ” sistem igre koju je primenjivao tim reprezentacije Austrije više ne može da se održi u savremenom fudbalu. Okrenuo se bržoj igri, sa desnim i levim krilom i naravno sa isturenim centarforom. Na neki način, takvu igru primenjuje i sadašnja “Crvena zvezda”.

U svojoj devetoj deceniji života Milorad-Miša Pavić, tih i nenametljiv, intelektualac, stigao je na proslavu jubileja svoje “Crvene zvezde”. Gotovo ga niko nije prepoznao. Nadobudni bivši i sadašnji fudbaleri našeg najtrofejnijeg kluba otpozdravljali su mu kao kakvom neznancu.

Pavić je bio trener jednog, ovakvog tima, “Crvene zvezde”: Beara, Durković, Stanković, Tasić, Spajić, Popović, Stipić, Marović, Prljinčević, Šekularac, Kostić. Svi pomenuti bili su u nekim vremenima članovi reprezentacije ondašnje Jugoslavije.

U onoj poslednjoj postavi igrača, u njegovoj kući u Valjevu, evocirajući uspomene na minule uspešne godine i trofeje, Miša Pavić je na simboličan način objasnio kako je sve to brzo prohujalo kao vihor. Život? To vam je kao dašak kad šakom zahvatite pesak. A on neminovno iscuri. I nema te više...

Al. M.