Arhiva

I dalje zaljubljeni u Slobu

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00
I dalje zaljubljeni u Slobu

U Srbiji trenutno nema preče brige od činjenice da su abolirani članovi porodice Milošević. Pored toga, upravo pre neki dan otvorena je i nova privatna klinika “Ostrog” u kojoj, tako su mediji izvestili, istaknuto mesto ima Milovan Bojić, bivši potpredsednik vlade i ministar zdravlja. Svako ko ozbiljno drži do sebe tvrdi da ga tolika nepravda direktno onespokojava. Stvar je prestiža iznova ponavljati kako prisustvujemo restauraciji Miloševićevog režima i kako će aktuelna vlast ostati upamćena jedino po takvoj nedoličnoj aktivnosti. Horski se prognozira brzi pad vlade jer su oličenja naivnosti, G17 plus i SPO, navodno zbunjeni i zatečeni. Oni koji tek sada optužuju ne žele da vide da se radi o politici kontinuiteta iz koje niko neće izaći čist. U stvari, neki se nadaju da ipak hoće i zato najglasnije potežu ovo bez sumnje važno simbolično društveno pitanje.

Da li se saradnici i prijatelji Slobodana Miloševića osećaju kao da proživljavaju renesansu koja ih je nezasluženo snašla? Pogotovo što će se Marko Milošević, možda, i to zajedno sa majkom, vratiti u zemlju.

GORAN MATIĆ: “I dalje vlada atmosfera linča. Miri i Marku bih savetovao da se ne vraćaju jer nema uslova da vode normalan život. Priča o ukidanju poternice je mamac. Ovde još ne funkcioniše pravna država. Kada sam bio tužen po privatnoj tužbi, imao sam po dva ročišta mesečno. Sada kada ja tužim državu zato što sam robijao u vreme ,Sablje', ni posle 15 meseci nije zakazano ročište. Oni koji su bili bliski DSS-u naplatili su svoj boravak u zatvoru još pre godinu dana”, kaže za NIN Goran Matić, nekadašnji funkcioner JUL-a, koji je u CZ-u u samici proveo mesec dana.

Da ne funkcioniše pravna država slažu se i njegovi politički protivnici, ali to dokazuju baš na primeru Matića – tvrde da bi on, zbog greha iz vremena svoje raspojasane vlasti, već odavno trebalo da bude iza rešetaka.

Goran Matić, od kada mu je 2003. godine istekao mandat saveznog poslanika, prestao je, kaže, da razmišlja o politici. I dalje živi u Sremskoj Mitrovici, na istoj adresi kao i u poslednjih 20 godina. U kući koju su počeli da grade njegovi roditelji, a on je kreditom završio. “Nisam ekstraprofiter i zato sam čiste savesti bio politički aktivan i u postoktobarskom periodu.” Nedavno je objavio knjigu. Kaže da ne želi da nam ispriča od čega živi jer su pripadnici bivšeg režima satanizovani. “Ne bavim se nezakonitim poslovima, ali bojim se da bi to što radim možda moglo da na izvestan način bude ugroženo od zlobnika i dušebrižnika.”

Goran Matić kaže da sada “bez teške državne odgovornosti” mnogo lakše živi. Konačno ima vremena da se posveti porodici. Sa sinovima često odlazi na pecanje. “Često se čujem sa Miloševićem i pomažem njegovu odbranu. Pomagao sam i Momčilu Krajišniku i mnogim drugim zatvorenicima koje nisam lično upoznao.”

Matiću se nije dopalo pitanje na račun gramzivosti nekih njegovih kolega iz JUL-a, pa kaže da on slične tendencije uočava i u G17 plus. “Sav novac je u NBJ. Država je u suficitu i nikad u istoriji zemlje nije raspolagala sa toliko novca. Tim novcem komanduje nekoliko ljudi, a istovremeno ga kao operativno sredstvo koristi nekoliko velikih tajkuna u zemlji. Očigledno je da kad god se vlast upetlja u vlastite afere odmah posegne za Markom, Mirom i Slobom. To je mehanizam. Tri dana u novinama smo gledali Jelašića kako šiša travu ispred svoje vile, pa kad su primetili da to drma poziciju u G17 plus, odmah su iz fioke izvadili slike da se narodu objasni ko su pravi kriminalci.”

MILUTIN MRKONJIĆ: Bivši direktor Direkcije za obnovu zemlje i visoki funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić kaže da čuje kako mnogi kukaju da smo se vratili u Miloševićevo vreme. “Nadam se da će brzo da se vrati, radim iz sve snage na tome da se to dogodi. Milošević me fascinira svojim držanjem u Hagu i priznajem da sam do krajnosti zaljubljen u njega.” Naš sagovornik kaže da počinje da veruje da je izdaja srpski sindrom i da je najveća srpska bruka odnos prema prijateljima u nevolji: “Oko 250 njegovih prijatelja i saradnika prošlo je kroz moju kancelariju kada su ga poslali u Hag. Dogovarali smo se svi zajedno kako da mu pomognemo, a samo se njih šestoro odazvalo pozivu da mu pomogne. To je moje najveće razočarenje.”

Kaže da je posle 5. oktobra tri godine bio bez posla. Kada je formirana nova vlada, priča da ga je Velimir Ilić pitao da bude direktor Direkcije za puteve, ali da je kasnije, “izgleda iz političkih razloga”, odustao. “Jedini ko mi je ponudio posao je Bogoljub Karić i zato radim za njega iako se politički ne slažemo. Veoma sam zadovoljan novim poslom.” Saradnja traje oko godinu dana, Mrkonjić vodi investicioni program. Na 32 lokacije u Srbiji i Crnoj Gori Karić ulaže u objekte visokogradnje. Kada se sve završi, kaže Mrkonjić, njihova vrednost iznosiće oko 300 miliona evra. “To je veći posao od onog na obnovi zemlje i ta činjenica me je i isprovocirala da počnem da radim za Kariće.”

GORICA GAJEVIĆ i DRAGOMIR TOMIĆ: Sagovornici NIN-a zamolili su da ne uznemiravamo njihovu partijsku drugaricu Goricu Gajević jer je nedavno doživela porodičnu tragediju. Kažu i da je novo rukovodstvo SPS-a posle 5. oktobra bilo nekorektno prema njoj jer su je proglasili glavnim krivcem što je stranka izgubila izbore. Cene ekspremijera Mirka Marjanovića koji je, bez obzira na lavinu optužbi, o(p)stao prvi čovek “Progresa”. Isto kažu i za Dragomira Tomića, direktora “Simpa” iz Vranja. Ne smatraju ga preletačem iako je važio za Stambolićevog čoveka pre nego što se priključio Miloševiću. Ni Zoran Đinđić nije krio, ne krije ni Boris Tadić, baš kao ni Vojislav Koštunica, da takođe na njega računaju.

DRAGAN TOMIĆ: Nekadašnji direktor “Jugopetrola” i ekspredsednik Republičke skupštine Dragan Tomić podneo je ostavku na stranačke funkcije posle 5. oktobra objasnivši da onaj ko izgubi izbore treba da se povuče. Drugovi su ga potom izbacili iz stranke, i to na dan Miloševićevog hapšenja. Obrazložili su to time što je navodno opustošio partijsku kasu, što on demantuje i proglašava budalaštinom. Na proslavi petnaestogodišnjice stranke na iznenađenje mnogih sedeo je u prvom redu. “Ja sam jedan od osnivača stranke. Politika me više ne zanima, što ne znači da u duši nisam više socijalista”, kaže za NIN i tvrdi da uživa u penzionerskim danima – posvetio se unukama, psima i prijateljima.

Da li je možda sklopio neki dogovor sa čelnicima nekadašnjeg DOS-a, s obzirom na to da je brzo ostavljen na miru?

“Da je tako, krivične prijave protiv mene bile bi povučene, a svako može da se uveri da to nije tako. Postupci nisu završeni, još uvek traju.”

Sa ponosom ističe da je bio Miloševićev saradnik i drug. I on je razočaran što su mu mnogi od onih “koji su visili na kanabetu” okrenuli leđa. “To je klasično oceubistvo.” Iako kaže da nije ni prijatelj ni ljubitelj politike srpskog premijera, upozorava da je sadašnja medijska hajka protiv Mire i Marka u stvari uperena protiv Koštunice.

DRAGOLJUB MILANOVIĆ: U međuvremenu, neki kao da imaju želju da upotpune mozaik koji bi jasno svedočio da smo se do kraja priklonili Miloševićevim vrednostima. Vesna Pešić tako sluti da će bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović biti pušten iz zatvora. Obrazložila je da se ovo može očekivati jer su Vladi Srbije “potrebni provereni propagandisti iz istaknutog ešelona SPS-a”, koji podržavaju vlast u Srbiji.

Mazohizam ili sadizam?