Arhiva

Umetnost u orbiti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Umetnost u orbiti

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik ART televizije i vajar Milan Atanasković, koji poslednjih nekoliko godina izlaže svoje radove u pariskoj galeriji Artcor, pokrenuo je nedavno u Parizu novu satelitsku televiziju provokativne i neuobičajene koncepcije. Program sačinjen od video-arta, kratkometražnih filmova, video-eksperimenata, umetničkih dokumentaraca i drugih video-kreacija u kratkoj formi, emituje se svake večeri od 21 sat na Eutelsatovim satelitima Hot Bird i W2 u digitalnomformatu.

- Umetnost u Srbiji već jako dugo izgleda kao dosadna lokalna pojava, čorbica skuvana u kuhinji jedne fondacije po već viđenom tranzicionom receptu namenjenom za drugorazredne zemlje, kaže Atanasković za NIN.

- U moj ukus možete verovati bar kada su čorbice u pitanju, i mogu da vam kažem da mi se ova nimalo ne sviđa – suviše je bljutava i mutna. Za to ovde nisu krivi ni umetnici ni umetnost. Zbog toga je moj najnoviji umetnički rad smešten na orbitalne satelite i realizuje se kao satelitski televizijski program. To je globalna skulptura u etru, njen materijal je televizijski medij – televizija kao umetnost, a ne obrnuto, bez granica i jezičkih barijera; sastavljena je od informatičkog ready made-a, video-radova umetnika iz celog sveta koji nastaju digitalnom tehnologijom dostupnom danas svima. Umetnost budućnosti je počela i dobija svoje novo uzbudljivo obličje. Art Channel je globalno umetničko delo, virtuelni planetarni kolektor ideja, jedna sasvim nova slika sveta u kojoj gospodare, zamislite, samo kreativnost i oslobođena mašta.