Arhiva

Natčovek iz Davosa

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Kako protiče vreme, postaju sve jasniji obrisi scenarija razaranja srpske civilizacije, stare evropske kulture. Ona je pala kao žrtva laži, novca i golih interesa, neograničene gladi i pohlepe Mamonovih sledbenika i sujete domaće prostote željne tapšanja po ramenu i lažnih pohvala prefriganih, korumpiranih, amoralnih bezbrojnih činovnika, armije dokoličara. Praveći krize i tobože ih rešavajući, oni obezbeđuju sebi život u idealnom materijalnom blagostanju, u čijim temeljima je naša, a i nesreće svih onih na svetu koji još, za divno čudo, veruju u ljubav, u ljudsko, u istinu i pravdu, pa i u Boga, što ne reći.

I u samom naslovu se savršeno jasno vidi da je kreatura, Natčovek iz Davosa, konačno stvorena po nekim davnim receptima. Tragajući za zamorčićima za svoj in-vivo eksperiment, na Balkanu je pronašla niže biće “Homo balcanicus” i rešila da dovrši njegovu, očito do kraja neizvedenu evoluciju, smejući se neupućenom Darvinu, i naivnosti velikog ruskog pesnika koji sasvim nepotrebno razmišlja “da l’ postoji polučovek sličan poluzveri”. Postoji i te kako! Homo balcanicus.

Nikakvo čudo neće biti ako se Homo balcanicus sa ostalim nižim vrstama udruži da se odbrani od izmišljenog Natčoveka. Uostalom, tako je u istoriji uvek i bilo.

Dragan Vidaković,
Prilike