Arhiva

Milena Miloradović

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Milena Miloradović

U mojim “medijskim” počecima vezanim za radio, Milena Miloradović je imala ključnu ulogu (i podršku!) pri prvom koraku koji sam načinila ka mikrofonu: Prvog programa Radio Beograda i emisiji “Susretanja”. Milena nije možda idejno donela “Susretanja”, ali je bila njihov “vajar” tokom više od dve decenije. Do pre četiri meseca.

Malo toga se zna o Mileni Miloradović. Niti bih ja, koja sam sa njom izvesno vreme radila u istoj redakciji i tako stekla retko, pomalo neobično prijateljstvo, mogla da kažem da sam je – dovoljno – poznavala.

Milena Miloradović paralelno je studirala kompoziciju i klavir da bi 1973. godine diplomirala na Muzičkoj akademiji (danas Fakultet muzičke umetnosti) u Beogradu. Pedagogijom se nije dugo bavila. Kratko vreme bila je profesor u muzičkoj školi “Josip Slavenski” i već 1974. započela je karijeru na Drugom programu Radio Beograda. Godine 1980. postaje urednik u redakciji “Susretanja” Prvog programa Radio Beograda. “Susretanja” je vodila i uređivala (doslovno) do smrti. Osobitu pažnju posvećivala je mladim talentima, predstavljajući ih i promovišući u svojim emisijama. Mnogo bi prostora odnelo njihovo nabrajanje: reći ću samo da je Milena predvidela karijere danas najvećih imena domaće muzičke scene. Afirmišući umetnost u usponu, ustanovila je nagradu emisije “Susretanja” – “Mladi muzičar godine”.

Paralelno sa funkcijom muzičkog urednika Radio Beograda, teče i njena karijera kritičara NIN-a. S namerom izbegavam reč muzički, jer je njen pogled premašivao međe muzičke umetnosti. Neretko sam joj zavidela na smelosti ali i snazi da izdrži posledice svoje reči. Utoliko više sam ovih meseci bila začuđena činjenicom da čak ni značajan deo sveta muzike ne zna da Milene više nema. A onda sam, mislim, otkrila odgovor...

Milena Miloradović rođena je 9. aprila 1949. godine. Sećajući se tog vremena, jednom prilikom je rekla: “Strah je bio veoma važna stavka u mom detinjstvu, i valjda zato, vremenom, naučila sam da ga se ne plašim.” Možda je to objašnjenje ili cena koju plaćaju svi oni kojima se mišljenje, odnosno reč, ne može naručiti niti narediti.

Marija Ćirić