Arhiva

Banjalučke premijere

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Banjalučke premijere

Glumac Tihomir Stanić, prvak Ateljea 212, od 1. septembra je i umetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci. Premijera komada “Sveti Georgije ubiva aždahu” Duška Kovačevića (održana 18. oktobra, režija Dušan Petrović) je njegov prvi direktorski zadatak u dvogodišnjem mandatu, a ostali tek slede:

“Narodno pozorište u Banjoj Luci ovom premijerom je obeležilo i jedan značajan jubilej – 75 godina postojanja jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Republici Srpskoj. Kada sam pre šest godina igrao u ovom pozorištu u predstavi “Tebanska kuga” Velimira Lukića, angažovali smo studente Akademije umetnosti u Banjoj Luci koji su u međuvremenu stasali u ozbiljne glumce. Danas, kada sam prihvatio da budem umetnički direktor, mislio sam pre svega na to da odabirom repertoara pomognem da stasa ta generacija i one koje dolaze.”

Na pitanje čime još ima u planu da obogati repertoar ove pozorišne kuće, Tihomir Stanić za NIN kaže:

-Spremamo “Dom Bernarde Albe” Federika Garsija Lorke u režiji mlade beogradske rediteljke Đurđe Tešić, gde je uposlen ženski deo ansambla. Počeli smo rad na predstavi “Jazavac pred sudom” koji režira Pavle Lazić, a ulogu Davida Štrpca igra Petar Kralj. Krajem januara, tačnije 23. Milica Kralj, rediteljka koja je dobila prvu nagradu za režiju, Qubomir Muci Draškić počinje probe Nušićeve komedije “Gospođe ministarke” sa Svetlanom Bojković u glavnoj ulozi. Za kraj sezone predviđena je premijera “Majke hrabrosti” Bertolda Brehta u režiji Mire Erceg.