Arhiva

Realna fikcija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

“Sve sličnosti sa stvarnim likovima su namerne”, kaže Snežana Adamović za svoj drugi roman, napisan pod naslovom “Kolut sveta”. Prethodni roman “Vojvoda zograf” izašao je 1997. godine.

“Kolut sveta” je vremenski lokalizovan u vreme NATO-bombardovanja, a autorka je otprilike u to vreme i započela njegovo pisanje.

“Ovo je roman o pravoslavlju, ali isto tako može biti o bilo kojoj drugoj religiji. Junaci romana su Šveđani, Jermeni, Rusi, Japanci i Srbi, kao i njihovi davni preci – Vikinzi, Sloveni... Svi oni su ljudi raznih nacija i zanimanja, okupljeni u Srbiji za vreme vazdušne opasnosti 1999, ali to je samo slučajna situacija koja je te ljude okupila. Oni pripovedaju svoje priče i kroz te priče traže svoj identitet. Struktura romana je mozaična, slična “Dekameronu”, kaže Snežana Adamović.

Junaci ovog romana, dakle, stvarno postoje.

“Duhovnik iz romana je Dorotej Forsner, pravoslavni Šveđanin, Lekar je Der Hazarjan – Jermenin, Rus je Jevgenije iz Vladivostoka – hodočasnik koji putuje na Sinaj, a Frizer koji je ujedno i glavni pripovedač, bivši je direktor valjevskog “Krušika” srušenog u bombardovanju. Taj bivši direktor je sada stvarno frizer”, kaže Snežana Adamović.