Arhiva

Štednja veća od 52 procenta

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U prvih osam meseci ove godine štednja građana na nivou zemlje povećana je za 35,8 odsto, a u Jubanci u istom periodu za 52,14 odsto. U poslednje tri godine, iznos oročene štednje u Jubanci je utrostručen, pogotovo devizne, dok dinarska štednja opada.

Zbog toga je u okviru akcije obeležavanja “Svetskog dana štednje” Jubanka odlučila da posebno stimuliše dolarsku štednju, kao i a vista (slobodne) dinarske i devizne štedne uloge kamatama koje će važiti na sve depozite položene od 31.oktobra do 6. novembra.

Kamata na a vista štednju u evrima povećana je sa 1,5 na dva posto godišnje, dok će na dolarski a vista štedni račun umesto dosadašnjih 1odsto kamata iznositi 3,5 odsto.Objašnjavajući razloge stimulisanja dolarske štednje, generalni direktor Jubanke Panajotis Vlasijadis je naveo da se štednja u dolarima građanima sada više isplati, jer je evro u odnosu na dolar od početka godine oslabio za 11,6 odsto.

Građanima koji imaju dinare, a žele da štede u dolarima, Jubanka neće naplaćivati proviziju za konverziju dinara u dolare.

Vlasijadis je kazao da je od februara ove godine, od kada posluje u sastavu grčke ALFA BANK grupe, Jubanka otvorila 48 hiljada novih računa građana i oko tri hiljade računa pravnih lica.Za razliku od ponude većine drugih banaka, sve kamatne stope na štedne uloge položene u ovoj nedelji kod Jubanke su fiksne, što znači da se ugovori koji se sklope neće menjati bez obzira na promene na bankarskom tržištu.