Arhiva

Upozorenje ili pretnja

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Kao predstavnica ne tako velike nacionalne manjine i predsednica organizacije koja se bavi isključivo ljudskim i manjinskim pravima bugarske manjine u Srbiji, dužna sam skrenuti pažnju gospodinu LJajiću i na jako problematičan položaj bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Možda je upravo to on imao u vidu čim je “siguran da će Rumunija i Bugarska kada uđu u EU takođe pokrenuti pitanje položaja svoje manjine opet koristeći prednosti u odnosu na nas”.

Opština Dimitrovgrad (koja je na zadnjem mestu po ličnim dohocima u Srbiji) liči na sivu zonu ilegalnog šverca cigareta preko GP “Gradina”. Možda država na taj način kupuje socijalni mir u opštini u kojoj živi jedna ekonomski srozana, nacionalna manjina.

Bugarski jezik u školama bugarske manjine uči se dva časa nedeljno (kao nematernji jezik) koji u osnovnim školama ne ulazi u prosečnu ocenu đaka. Za đake nebugarske nacionalnosti predmet nije obavezan. U opštinskoj administraciji u Dimitrovgradu i Bosilegradu, kao i u delovima opština Pirot, Babušnica i Surdulica, gde takođe žive pripadnici bugarske manjine, u zvaničnoj upotrebi je jedino srpski jezik. Toponimi sela i naselja ispisani su na srpskom, obaveštenja, informacije, nazivi firmi, takođe. U pravosuđu stvar je identična. U pograničnoj policiji na GP “Gradina” donedavno je kao policajac radio samo jedan pripadnik bugarske manjine. Ozbiljan je problem i nepoštovanje verskih prava i sloboda Bugara, provokacije sveštenika SPC i pokušaja da Poganovskom manastiru bude promenjeno ime u “Jovanovski”. Ne dopušta se bugarskim sveštenicima da vrše službe u skladu sa bugarskim obredima u pravoslavnim crkvama za bugarske manjine. U lokalnim elektronskim medijima u Dimitrovgradu i Bosilegradu bugarski jezik se u znatno manjoj meri koristi nego srpski. Početkom septembra – nakon ostavke jedinog preostalog novinara bugarske nacionalnosti – dovedeno je u pitanje emitovanje radio-emisije na bugarskom jeziku na Radio Nišu. Godine 1999. ukinut je TV Žurnal, emisije na bugarskom, na RTS-u.

Stiglo se do internacionalizacije mađarskog pitanja, a na putu su možda još neka. Helsinški odbor Bugara će pokrenuti pitanje položaja bugarske nacionalne manjine na način od koristi za našu manjinu.

Zdenka Todorova,

predsednik Helsinškog odbora

Bugara u SCG, Dimitrovgrad