Arhiva

Četiri šamara Švarcenegeru

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Republikanski guverner Kalifornije Arnold Švarceneger (58) svoju politiku zasniva na reformama koje bi trebalo “zlatnu državu” da izvuku iz ekonomske krize. Svoju budućnost vezao je za usvajanje četiri zakona, kojim je trebalo skresati trošenje državnog novca, skrojiti novu mapu glasačkih okruga, ograničiti snagu sindikalnih vođa i popraviti radne uslove učitelja.

U promovisanje ovih zakona Švarceneger je uložio ne samo ogromne napore, već i 7,2 miliona dolara iz sopstvenog d`epa. Od glasača je tražio da mu “dopuste da uradi posao za koji su ga pre dve godine izabrali”. Sindikati su, međutim, investirali sto miliona dolara u antikampanju u kojoj su označavali guvernera za diktatora, čije reforme uništavaju radne ljude.

Prošlog utorka svi ključni zakonski predlozi Arnolda Švarcenegera, sva četiri, bili su odbijeni na referendumu. Wegova popularnost još pre toga opala je sa 60 na samo 33 odsto. Debakl na referendumu svodi Švarcenegerove šanse da sledeće godine ponovo bude izabran za guvernera na minimum.

U septembru je guverner Kalifornije krenuo u još jednu akciju: rat protiv gojaznosti. Vladin Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da šestina mladih Amerikanaca trpi od natprosečne debljine, što je tri puta više nego 1980. godine. U Kaliforniji je time pogođeno čak svako četvrto dete. Guverner je zato potpisao zakon kojim do jula 2007. iz menzi u srednjim školama treba da nestanu slatkiši i slađeni napici.

Slatkiši iz automata biće zamenjeni “grickalicama” sa sniženom količinom šećera, a umesto raznih koka i pepsi kola prodavaće se mleko i sokovi. Ponudu voća i povrća na školskim menijima država će ove godine pomoći sa 18,2 miliona dolara iz sopstvene kase.

Ovo neće obradovati mlade sportiste, s obzirom na to da deo novca dobijen prodajom bombona i čokolada iz automata odlazi na finansiranje školskih sportskih klubova.

Potpisivanjem ovog zakona guverner je dobio nove neprijatelje – proizvođače slatkiša i napitaka. Najveće brige mu, međutim, zadaju zakonodavci iz redova demokrata, sa kojima vodi beskonačne sporove pre svega o finansijama.

Pre dve godine Švarceneger je “nasledio” Kaliforniju sa dugom od 22 milijarde dolara i obećao je glasačima da će ga izravnati. Zaveo je veoma oštru štednju, čime je razljutio sindikate. Dvanaest sindikalnih organizacija se spojilo sa demokratskim aktivistima u Alijansi za bolju Kaliforniju, koja je protiv Švarcenegera pokrenula čitavu kampanju. U njoj ga predstavljaju kao pretnju za dobro vatrogasaca, policajaca, medicinskih sestara i učitelja.

- Ta reklama je veoma uspešna – priznaje Karen Henret, portparol Republikanske partije iz Kalifornije u dnevniku “Vašington post”. – Uključite televizor i vidite vatrogasce koji ubeđujz narod da guverner hoće da uzme novac njihovim siročićima i udovicama.