Arhiva

Godina jednakih mogućnosti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Na muzičkom festivalu EUROSONG za osobe sa posebnim potrebama, nedavno održanom u Gracu, i naša zemlja je prvi put imala svog predstavnika. Mladi Novosađanin Marko Bašica bio je jedan od dvanaestoro finalista i ostvario je fantastičan nastup.

“Marko se istakao svojom izvedbom, ali i time što je sa sedamnaest godina bio ubedljivo najmlađi takmičar”, kaže za NIN Slađana Marković, pomoćnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, koje je najzaslužnije što je Marko otputovao u Austriju.

“Učešće na Eurosongu je samo jedna od naših aktivnosti u oblasti afirmisanja jednakih mogućnosti za sve ljude. Nedavno smo obezbedili 112 govornih softvera za lica sa oštećenjem vida, a uskoro ćemo u saradnji sa SPC i Zavodom za izdavanje uybenika objaviti gestovni rečnik i veronauku za lica sa oštećenjem sluha. Radićemo i na rušenju arhitektonskih barijera koje otežavaju kretanje osobama sa invaliditetom. U pripremi je zakon o planiranju i izgradnji, koji predviđa kaznu za investitore koji ne budu vodili računa o dostupnosti objekata ovim licima. Planiramo da iduću godinu proglasimo Godinom jednakih mogućnosti.”