Arhiva

Srpska stručnost i italijanski dizajn

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ime Vincenzo Divella jedno je od najprepoznatljivijih imena u Italiji, a u šezdesetak zemalja sveta je drugi po značaju italijanski brend kada se radi o najcenjenijem i najrasprostranjenijem nacionalnom proizvodu – testenini. Dinastija Divela proizvodi testenine još od druge polovine XIX veka, a 1903. u regiju Bari stigla je struja zahvaljujući njihovoj porodici. Tada su oni otvorili prvu fabriku koja je za pogon postrojenja koristila elektriku. “Danas je ta fabrika testenina, čiji sam vlasnik i predsednik, druga po veličini u Italiji. Godišnji promet je 180 miliona evra. Izvozim, naravno, i u Srbiju. Imamo oko 700 zaposlenih, od kojih je 300 u proizvodnji.”

Vinćenco Divela danas je cavaliere del lavoro (počasno zvanje koje predsednik Italije dodeljuje samo najvećim privrednicima), a bio je i predsednik industrijalaca regije Bari, predsednik Privredne komore Bari, predsednik svih italijanski mlinarskih preduzeća. Sada je prvi čovek “Moda Mediterranea”, manifestacije koju je osmislio kako bi plasirao modu regije Bari u svet. Počasni je profesor Univerziteta grada Barija zbog velikog međunarodnog angažovanja i promocije cele regije u svetu.

Prošle sedmice Vinćenco Divela je imenovan za novog predsednika Italo-SCG privredne komore, a njen potpredsednik je predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević. O utiscima koje će iz Srbije poneti u Italiju, dr Divela kaže:

– U Srbiji sam bio već tri puta. Moje zadovoljstvo se sada utrostručilo i učetvorostručilo zato što sam imao priliku da se sretnem sa značajnim ličnostima iz političkog i privrednog života Srbije, zaključno sa predsednikom Republike gospodinom Tadićem. Takođe smo imali sastanak kod ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, zatim u Privrednoj komori Srbije i na Beogradskom sajmu, a imali smo prijem i kod italijanskog ambasadora u Beogradu.

Za sedam meseci ove godine robna razmena dveju zemalja dostigla je 885 miliona dolara. Italija je prvi partner srpske privrede u izvozu, a drugi u uvozu. Da li ste sada u Srbiji dogovorili i konkretne poslove?

- Pored toga što sam političar, ja sam pre svega privrednik – preduzetnik. Među novim partnerima srpske privrede pomenuo bih Fabriku MerMek, svetskog lidera za izradu sigurnosnih sistema i opreme za železnički saobraćaj, koja je zaključila sporazum sa Srpskim železnicama. Oni planiraju da ovde otvore proizvodnju i kancelarije. Radi se o lokomotivama sa kompozicijom, koje 24 sata putuju prugama i vrše merenje i kontrolu, fotografišu i mere sve parametre, stanje šina, pragova, zavrtnja, kao i stanje u tunelima. Sve se prenosi direktno u obradni centar, kako bi se po potrebi odmah intervenisalo. To je prvi i najvažniji posao u rekonstrukciji srpskih železnica. Ili, sa gradonačelnikom Niša smo postigli sporazum o restrukturiranju vodovodne i kanalizacione mreže grada Niša.

A sa srpskom privredom?

- Predstavnik Kompanije Morfimare je sklopio sporazum sa srpskom turističkom agencijom Kontiki. Postignut je dogovor o novim turističkim destinacijama za naše turiste kao i o uspostavljanju novih čarter linija Moskva – Beograd – Bari i obrnuto, dva puta nedeljno. Zatim, srpska fabrika salonskih garnitura Lagado iz Bujanovca potpisala je sporazum sa dve fabrike iz naše regije o zajedničkoj proizvodnji tapaciranih garnitura u Srbiji. To je idealan spoj stručnosti radnika iz Srbije i italijanskog dizajna. Preko firme Unibros iz Beograda, u kojoj je i kanadski kapital, potpisan je sporazum sa dva brodogradilišta u Crnoj Gori za izgradnju dve velike turističke marine.

Šta je tačno uloga upravo formirane Komore?

- Italijansko-srpskocrnogorska komora će imati zadatak da napravi selekciju srpskih firmi koje su spremne da izvoze na italijansko tržište. Mi ćemo u Italiji odabrati zainteresovane firme preko kojih bi se uspostavio najbolji kontakt srpske proizvodnje sa italijanskim dizajnom i menadžmentom. Ustanovićemo novu marku “Terra di Bari” tj. “Zemlja regije Bari” u Srbiji. Formiraćemo konzorcijum radi zajedničkog izvoza u Rusiju koji će se zvati Konzorcijum “Sveti Nikola”, u čast svecu koji je kod nas a i kod vas izuzetno cenjen. U tom poduhvatu imamo podršku Beogradskog sajma, sa kojim planiramo da potpišemo sporazum o saradnji. Sajam će dati podršku našim firmama da se pojavljuju na sajmovima u Rusiji. Privredna komora Srbije treba da bude naš stalni partner. Firme treba da zajedno odlaze na sajmove i da to budu veliki ustaljeni poslovi.

Kada planirate novi susret sa srpskim privrednicima?

- Za 15 dana sazvali smo prvi Upravni odbor ove mešovite komore u Bariju, gde ćemo napraviti definitivni program.

Predsednik ste vlade regije Bari, imate svoju fabriku: kako će nova funkcija predsednika Italo-SCG privredne komore uticati na vas?

- U našoj firmi već radi četvrta generacija naslednika koji vode poslove i svi su fakultetski obrazovani. Oni, na moju žalost ili – još bolje – na sreću, rade bar tako dobro kao ja, ili još bolje. Tako se ja mogu posvetiti ovakvoj vrsti poslova.

Jovanka Matić