Arhiva

Savremeni etnomotivi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Savremeni etnomotivi

U “Galeriji 73” na Banovom brdu otvorena je izložba makedonske slikarke Marjane Kostojčinovske-Uzenčeve, koja je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju. Samostalne izložbe, osim u Skoplju i Ohridu, do sada je imala u Sarajevu, u Francuskoj (u galerijama “Sv Klemente” i “Kraon) i Italiji (u Firenci, galerija “Kaza Dante”).

Prva izložba mlade slikarke u Beogradu predstavlja novo viđenje vremena i prostora. Kroz svoj umetnički izraz ona koristi tehniku koja proizlazi iz njenog izoštrenog osećaja za grafička i slikarska izvođenja. To je neka vrsta kolaž-objekata, koji se sastoje iz termo-folija na koje su transponovane fotografije i postavljene u više slojeva, a modni dodaci su: čipka, tantele, zavese, svila, marame, delovi starih nošnji, introvertirani bojama i sprejevima. Jednom rečju, likovni izraz baziran na etnomotivima.

- U Beogradu se ovim stilom rada predstavljam prvi put. Stil se oslanja na kolažnu tehniku rada kojom želim da dočaram dvodimenzionalni prostor. Tema koju sam obrađivala u svojim delima su žene u mojoj porodici. Ko su bile one, kakvu su ulogu imale u određenom periodu, bilo da su bile majke ili supruge u pečalbarskim porodicama ili su radile i živele u rodnom mestu. Ova pitanja su se stalno ponavljala dok sam istraživala na platnima. Verujem da će moj rad naučiti druge da poštuju kulturno nasledstvo, a istovremeno da gaje ljubav prema budućnosti. A posetiocima moje izložbe poručujem da uživaju u eksponatima i da se podsete mirisa kolača svoje babe”, kaže slikarka za NIN.