Arhiva

NJegova mreža

Gorislav Papić | 20. septembar 2023 | 01:00
NJegova mreža

Memorandum Vlade Srbije predviđa da Mobtel na ime neisplaćenih dividendi do 10. decembra isplati državi prvu ratu od 27 miliona evra. Zanimljivo je, međutim, što naša vlada ne zna ko treba da potpiše memorandum, odnosno isplati te milione jer jednostavno ne zna ko je vlasnik Mobtela.

Srpski ministri su o isplati tog novca razgovarali sa Martinom Šlafom, austrijskim biznismenom,i to samo zato što im je on rekao da je kupio “BK trade”, firmu koja je možda većinski vlasnik Mobtela. Nije to potvrdio nijednim papirom jer, navodno, po ugovoru sa Bogoljubom Karićem ima obavezu čuvanja tajnosti sklopljenog posla.

“Ali, postoji i obaveza informisanja partnera. Zato sam ja tražio od gospodina Šlafa da traži pismenu saglasnost od Karića da nam kaže detalje ugovora jer država kao partner u Mobtelu mora da zna na čemu je”, kaže Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Međutim, austrijski biznismen i dalje prolongira i dokazivanje vlasništva u “BK trejdu” i potpisivanje memoranduma Vlade Srbije, navodno po preporuci Bogoljuba Karića.

Zanimljivi su i istupi u vezi s ovim slučajem ova dva biznismena od kojih je jedan vlasnik “BK trejda”. Bogoljub Karić nije bio voljan da za NIN govori o Mobtelu “jer sve je rečeno” ali nije propustio da najavi šta će sve raditi kada bude premijer(!?) A Martin Šlaf kaže da sada ne može da razmišlja o stvarima kao što su isplata dividendi i pregovori jer se “oseća kao dete uoči Božića”, a sve to zbog gostovanja Bečke opere u Beogradu i to pod njegovim sponzorstvom. Kad smo već kod “dece”, setićemo se i da je Karić svoj posao sa Šlafom definisao kao rođenje “zdravog muškog deteta od pet kila”.

Inače, taj Karićev ili Šlafov “BK trejd”, kako je konstatovao Trgovinski sud u Beogradu, većinski je vlasnik Mobtela. Međutim, kad je Mobtel osnivan 1994. pored JP PTT Srbija, osnovao ga je Sistem “Braća Karić – BK trejd” iz Moskve. Ali, kako odlučno tvrdi Tihomir Živanović, član nekadašnje vladine komisije za utvrđivanje odnosa u Mobtelu, firma Sistem “Braća Karić – BK trejd” je nepostojeća. Samim tim, ona nema, niti može imati bilo kakve pravne veze sa “BK trejdom” kao ni sa bilo kojom drugom firmom.

Prošle godine, tačno deset godina od registracije Mobtela, sudija Žanka Radić pozivajući se na član 349 Zakona o parničnom postupku vrši ispravku greške i kao osnivača Mobtela umesto nepostojećeg Sistema “Braća Karić – BK trejd” upisuje postojeći “BK trejd”. A u tom članu 349 stoji da se “pogreške u imenima i brojevima, kao i druge očigledne pogreške u pisanju i računanju, nedostatke u obliku i nesaglasnost prepisa presude sa izvornikom, ispraviće predsedničko veće, odnosno sudija – pojedinac u svako doba”.

Naime, sudija Žanka Radić je pod očiglednu pogrešku u pisanju navela što je umesto “BK trade” upisano ime Sistem “Braća Karić BK trade”. Dakle, “očigledno” su greškom dodate tri reči i to se ispravlja posle deset godina. A pod “pogrešnim” imenom potpisivani su ugovori, aneksi, podnošene su tužbe da bi tek sada sudija Radić shvatila da je to bila očigledna greška u kucanju!

Ovo rešenje, saglasan je i ministar Milan Parivodić, sigurno neće moći da potvrdi drugostepeni organ a teško je očekivati i da ga potvrdi i sud u Cirihu. A ako se ispostavi da je Mobtel osnovala “fantomska” firma, samim tim ugovor se proglašava ništavnim a Bogoljub Karić umesto licitiranih 51, odnosno 42 odsto, moći će da računa samo na onaj novac za koji dokaže da je uložio u Mobtel. Ništa više.

E sad, taj “BK trejd” koji tek treba da dokaže pravnu vezu sa Mobtelom, navodno su kupila tri austrijska biznismena na čelu sa Šlafom ali državi kao partneru u toj firmi neće da pokažu ugovor jer su se obavezali Bogoljubu Kariću na tajnost. Ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo na naše pitanje da li veruje da su Austrijanci kupili nešto za šta još nije sigurno šta poseduje, odgovara da “ima takvih biznismena koji imaju adrenalin da ulaze u rizične poslove”.

Ako Šlaf, ako je kupio, ima razloga za brigu, njegov kolega Bogoljub Karić sasvim je bezbrižan. Wega najkasnije avgusta iduće godine čeka nova “zlatna koka”. Jer, čoveka koji nikad nije državi isplatio nijednu dividendu već je njene, tj. naše pare koristio za finansiranje svoje porodice, svoje stranke, svojih povezanih firme (pogledajte antrfile), čekaju dividende od Mobilne telefonije Srbije kad ona postane samostalan pravni subjekt.

Naime, kad je osnovan Mobtel 1994. godine, ova kompanija je dobila monopol na mobilnu telefoniju u Srbiji. Uzgred, bilo je to nezakonito jer je tadašnji Zakon o trgovini zabranjivao monopolske sporazume.

Zatim, 1997. Mobtelu je uzet monopol, ali je Karić zato obeštećen sa mogućnošću da kad se mobilna telefonija izdvoji iz Telekoma, dobije 13 odsto vlasništva. Zanimljivo, i ta odluka nezakonito je doneta jer je i ugovor a i aneks ugovora kojim je to pravo dodeljeno Kariću u ime PTT-a potpisao tadašnji direktor Aleksa Jokić, ali kao fizičko lice. Jer, po Statutu, on je mogao da nešto potpiše u ime PTT-a samo uz odluku Upravnog odbora a tu odluku niti je imao tog 2. aprila 1997. kada su potpisani ugovor i aneks ugovora, niti ju je UO PTT-a ikada potvrdio.

I na kraju, država posle Miloševića donosi Zakon o telekomunikacijama predviđajući obavezu da, ako hoćete da eksploatišete i fiksnu i mobilnu mrežu i da pružate obe usluge, morate da osnujete posebne pravne subjekte. “Telekom Srbija” tako je dobio obavezu da razdvoji fiksnu i mobilnu mrežu, tj. izdvoji Direkciju za mobilnu telefoniju i to do avgusta sledeće godine. Onog momenta kad se to desi, Bogoljub Karić stiče pravo na svojih 13 odsto.

Ilustracije radi, Telekom Srbija je, po ostvarenoj dobiti, najuspešnija kompanija u Srbiji i u 2004. godini je zaradila približno sto miliona evra. S obzirom na to da će rasti značaj mobilne u odnosu na fiksnu telefoniju i tu buduću Mobilnu telefoniju Srbije očekuje verovatno ogromna zarada, a samim tim Bogoljuba Karića čeka velika dividenda. Od bar deset miliona evra godišnje.

Da će Karić zadržati to unosno pravo potvrdio nam je Milan Parivodić koji kaže da ih je Šlaf obavestio da njegov ugovor sa Karićem sadrži opciju da on tih 13 odsto otkupi. “Sad, da li je on to već uradio ili će tek da uradi, nije mi poznato”, kaže ministar.

“Mobtel je ogledalo Miloševićeve Srbije. Kako je u svoj toj priči i država bila saučesnik, nama je sada manevarski prostor prilično sužen. Ne možemo da optužujemo Karića da je radio protiv interesa države kad je neko njegove poteze u ime države aminovao”, kaže Milan Parivodić.

Međutim, to odobravanje Karićevog ispumpavanja (našeg) novca radilo se i posle promene vlasti, posle petog oktobra.

Stav JP PTT Srbija je, da sad kad je vlada preuzela da pregovara sa Austrijancima, ne daju izjave tim povodom. Ali, zato je Željko Ivanji, direktor Direkcije za razvoj, strategiju i marketing u svojstvu narodnog poslanika G17 plus sa skupštinske govornice optužio predsednika Republike Borisa Tadića.

“Boris Tadić ni dok je bio predsednik Upravnog odbora PTT-a, od 2001. godine do kraja 2003, pa ni dok je bio savezni ministar za telekomunikacije, nije reagovao, niti se bavio situacijom u Mobtelu. A pošto je Tadić bio na čelu firme koja je 49 odsto suvlasnik Mobtela, morao je da bude upoznat sa svim što se dešava u kompaniji a sve do 2004. godine nikome nije palo na pamet da podiže kontratužbu protiv Karića.”

Pikantan je podatak da je direktor PTT-a iz tog perioda Srđan Blagojević sada u Izvršnom odboru Pokreta snaga Srbije – Bogoljub Karić.

Inače, sada je na čelu PTT-a Dragan Kovačević, kadar G17 plus, i treba primetiti da nisu zapaženi ni njegovi istupi u vezi sa situacijom u Mobtelu, a nismo obavešteni ni kakve su sve krivične prijave oni podneli. Istini za volju, predstavnici PTT-a od dolaska novog rukovodstva nisu učestvovali u radu UO Mobtela.

Tihomira Živanovića ne čudi to što država ćuti. “Svi sve znaju a niko ništa ne radi. Ja sam tražio da me tim povodom primi republički javni tužilac Slobodan Janković, pisao sam i Vladimiru Božoviću, generalnom inspektoru MUP-a, ali ništa. I Republička uprava javnih prihoda toliko puta je kontrolisala Mobtel ali nikom ništa, nisu podneli nijednu krivičnu prijavu. To je neverovatno.”

Živanović kaže da je pisao i premijeru Koštunici, vicepremijeru Labusu, ruskom ambasadoru, kada je Karić navodno prodao firmu Alfa grupi... “Država Kariću poklanja milione evra. Za to će kad-tad neko morati da odgovara. To je krivično delo koje povlači deset godina zatvora a zastareva posle 20 godina. Pa, neka znaju šta ih čeka.” Gospodin Živanović kaže da predstavnici naše države insistiraju na vansudskom poravnanju kako bi nekom nagodbom skinuli sa sebe odgovornost i kako bi naprečac završili ceo slučaj što je već pokušalo Ministarstvo za kapitalne investicije.

Naime, rešenjem ministra Velimira Ilića osnovana je nezavisna radna grupa koja je uspela da za nekoliko nedelja napiše izveštaj sa zaključcima u kojem je utvrdila da je “BK trejd” vlasnik 51 odsto Mobtela a PTT Srbija 49 odsto. Zanimljivo je da ovaj izveštaj nije potpisala predsednica te efikasne radne grupe Dragana Ćurčić, trenutno na funkciji zamenika Velimira Ilića zaduženog za telekomunikacije. Zašto to nije uradila nismo saznali jer da bi nam dala izjavu, potrebno je da to odobri šefica kabineta ministra Ilića, a ona to nije stigla da uradi od petka kada smo joj uputili pitanja do srede kada je ovaj broj NIN-a zaključen.

Milan Parivodić nam kaže da plivanje po mulju nije dobro ni za državu ni za Austrijance i da je zbog toga bitno da se ova stvar što pre okonča. “Svu štetu je nemoguće otkloniti ali ćemo se truditi da postignemo rešenje koje bi zadovoljilo elementarnu pravdu. Očekujemo i razumnost od strane austrijskih biznismena jer i njima je u interesu da se stvar što pre završi kako bi mogli da preprodaju firmu.”

Zbog toga, ministar se nada da će Austrijanci otvoriti karte i da će nas tačno informisati o svemu ali napominje da će država ovaj put da traži garancije i od Karića i od Šlafa da je to jedno preduzeće, da opet ne bi došlo do sumnjivih situacija i da se sada ne pojavi neko treći.

Takođe, Parivodić najavljuje i da će država nastojati da otkupi Karićevo pravo na 13 odsto akcija u budućoj samostalnoj Mobilnoj telefoniji Srbije.

Ministar privrede Predrag Bubalo, uz ogradu da nije potpuno upoznat sa detaljima ugovora, kaže da će država zastupati tvrd i čvrst stav u razgovorima sa Austrijancima, ako su oni već vlasnici, i da očekuje prvenstveno da država naplati dividende.

Ista očekivanja ima i ministar finansija Mlađan Dinkić koji je, ukoliko se potpisivanje memoranduma i isplata prve rata duga i dalje budu prolongirali, najavio odlučnu akciju države. Taj film, bar kada je u pitanju Mobtel, još nismo gledali.

Put miliona

Za kviz “Milioner” Mobtel isplaćuje devet miliona dinara

mesečno

Kontinuiranim ispumpavanjem novca iz Mobtela, ova kompanija gura se u dugove (prema izveštaju koji je naručio austrijski “Mobilkom”, dug Mobtela je oko sto miliona evra) a samim tim država, kao vlasnik najmanje 49 odsto kompanije ne dobija ništa.

Zato Karićevi članovi porodice, stranka i povezane firme profitiraju.

Na primer, Mobtel je zaključio kupoprodajni ugovor sa preduzećem “Astra simit” kao prodavcem za poslovni prostor površine

16 970 kvadratnih metara između ulice Aleksinačkih rudara i Bulevara Nikole Tesle, po ceni od 2 500 evra po kvadratnom metru. S obzirom na tržišne cene, Mobtel kao kupac, ovde je oštećen za oko 10 miliona evra.

Od “Astra simita” kupljen je i poslovni prostor površine

14 000 kvadratnih metara, a na tom poslu “Mobtel” je izgubio najmanje osam miliona evra.

Takođe, Mobtel je sa “Astra simitom” sklopio ugovor o iznajmljivanju SMS platforme i za taj najam im mesečno isplaćuje oko milion evra iako ukupna investicija za nabavku platforme iznosi baš toliko. Dakle, na godišnjem nivou Mobtel je na ovom poslu izgubio nekih 11 miliona evra.

Ni za BK televiziju Mobtel nije žalio novac pa na ime sponzorstva već tri godine za kviz “Milioner” isplaćuje devet miliona dinara mesečno (ukupno je za taj kviz do sada otišlo više od pet miliona evra), “Telefakt” se sponzoriše sa pet miliona dinara mesečno a sa po 13 miliona dinara mesečno sponzoriše se emisija “Netvork”. Za sponzorstvo, pak, Radija 063 FM – Mobtel uplaćuje šest miliona dinara mesečno.

Pri tom, “Astra simit”, BK telekom kao i “Family tourist”, “Kvadra” i još neke povezane firme uplaćuju zakonom najveću moguću donaciju Pokretu snaga Srbije – Bogoljub Karić, u iznosu od sto mesečnih prosečnih zarada (približno 1,7 miliona dinara).

Članovi porodice Karić takođe profitiraju od Mobtela na različite načine. Mobtel tako sponzoriše njihove kompakt diskove, kuvare, od njih iznajmljuje poslovne prostore, plaća im autorstvo za mobilne pakete i ko zna šta sve još.