Arhiva

Kad je Tito jeo

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Kad je Tito jeo

Jedna nesvakidašnja knjiga postala je bestseler u Hrvatskoj, a preti da to bude i u Srbiji. Reč je o Titovom kuvaru, autora Anje Drulović, reditelja, koja je sakupila autentične menije sa putovanja Josipa Broza Tita po svetu tokom 30 godina. Predgovor je napisao najveći stručnjak za hranu i piće iz redova novinara Rene Bakalović, a recepte koje čitaoci dobijaju u knjizi rekonstruisao je Mario Horning, koji je povremeno kuvao za Tita, a inače je kuvar jednog od najprestižnijih zagrebačkih restorana “Okrugljak”.

Pored činjenice da čitaoci dobijaju veoma zanimljive recepte koje mogu sami da naprave, u knjizi postoji i recept Titove dijete, koji je krajnje zabavan budući da sadrži nepojamnu količinu kalorija, podrazumeva jaja pržena sa slaninom i sve što ide uz to, a samo je beli hleb zamenjen hlebom od heljde. Na pitanje šta misli o čoveku koji očigledno nije mogao da se odrekne uživanja u jelu i koliko se njeno mišljenje o Titu posle ove knjige razlikuje od onog koji je imala kao dete, Anja Drulović odgovara:

- Drug Tito nije izgleda mnogo voleo da se muči i da sebi uskraćuje zadovoljstvo. Dosta je gladovao za vreme rata. S druge strane, da li možete da zamislite nekoga ko mu kaže: “Druže Tito, mnogo ste se ugojili, to nije zdravo, danas jedete samo salatu.” Mislim da im je bilo mnogo lakše da mu sašiju odelo za broj veće i svi zadovoljni. Kao dete, verovala sam da Tito stvarno voli nas pionire, da je na nas ponosan i da za nas brine. Danas mislim da je potpuno neverovatno da je neko uspeo da ekipu bivše Jugoslavije pretvori u mirne ljude koji se međusobno ne mrze. To je, priznaćete, veliko čudo.