Arhiva

Kosovska pravda

Boško Jakšić | 20. septembar 2023 | 01:00

Unmikov sud u Kosovskoj Mitrovici doneo je presudu -Milan Ivanović, predsednik srpskog Nacionalnog veća severnog Kosova osuđen je na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, zbog učestvovanja u grupi koja je izazvala nerede u tom gradu 8. aprila prošle godine. Obrazlažući svoju presudu, francuski sudija Pol Ševalije rekao je da je optuženi znao šta čini i da je tom prilikom delovao sa umišljajem. Za NIN, Ivanović takođe obrazlaže presudu:

- Tih dana i nedelja svi smo znali da se nešto veliko sprema. Počela su represivna hapšenja i brutalna prebijanja u severnoj Mitrovici. Tako je bilo i tog 8. aprila. Incident za koji sam optužen bio je izazvan od policije Unmika, a po direktnom nalogu Mihaela Štajnera. Cilj je bio da se Srbi isprovociraju. Na taj način želeo je da izrežiranim nasiljem prikaže kako su svi Srbi zločinci, da tako disciplinuje severnu Mitrovicu i taj deo Kosova i time uništi poslednju multietničku zajednicu na Kosovu. Ova iskonstruisana i lažna optužba protiv mene kao kriminalca i ekstremiste jeste ustupak i posledica činjenice da nisu smeli da ljute Albance koji su od početka bili rezervisani i snažno se odupirali početku razgovora u Beču.

Tri puta su menjali optužnicu: od bacanja bombe i potencijalne kazne od dvadeset godina zatvora, preko optužnice kao vođe nasilničke grupe sve do učesnika u grupi i izrečene kazne zatvora od tri meseca. Presuda je neka vrsta kompromisa, to je svima jasno. Kao dokaz tome govori i činjenica da je tokom suđenja u sali bio ogroman broj albanskih novinara, čak i više nego naših.