Arhiva

Srbijo, uspravi se!

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Referendum o samostalnosti Crne Gore je završen. Tu više nema šta da se doda, osim da je završena još jedna epizoda u kojoj je Srbija stajala po strani, prepuštajući drugima da odlučujući o svojoj, odluče i o njenoj sudbini. Ono što je svakako zanimljivo, iako ne i iznenađujuće, jeste sa koliko su strasti i neskrivenog oduševljenja ovaj događaj propratile i komentarisale hrvatske i bosanske televizijske kuće. Izveštavanje o rezultatima referenduma u Crnoj Gori, pretvorilo se tako u masovnu histeriju zbog tesne pobede struje Mila Đukanovića i trijumfalističko likovanje nad sudbinom Srbije-zemlje, bolje reći naroda sa kojim niko neće da živi.

Odmah u ponedeljak, u emisiji “Latinica”, na Hrvatskoj državnoj televiziji, raspravljalo se o tome treba li Hrvatska pomoći Srbiji na njenom evropskom putu, tj. treba li pružiti podršku njenim demokratskim snagama. Jedan od učesnika, koji se izjasnio pozitivno, pravdao je svoj stav rečenicom: “Nikom nije u interesu da u susjedstvu ima gubavca.”

Ova rečenica što zbog svoje nedvosmislene poruke, što zbog krajnje pretencioznog ispoljavanja, tobožnje civilizacijske superiornosti, morala bi naterati sve građane Srbije, a naročito njene političare, da se krajnje ozbiljno i savesno prihvate posla oko stvaranja i uređenja sopstvene države. I zato, Srbijo, uspravi se! Učini to kako ti se više nikad ne bi desilo da ti razni paceri dele istorijske lekcije i časove iz lepog ponašanja, pri tom cinično aludirajući na tvoju pismenost, kulturu i poreklo. Srbijo, uspravi se i osmehni se onako šmekerski, kako samo ti znaš. Učini to zbog svih nas kojite volimo i iskreno ti želimo da uspeš.

Predrag Vulin,

novinar, Banjaluka